„Obiectivul lansării procedurii de deficit bugetar excesiv în cazul României de către Comisia Europeană este ca în 2011 deficitul bugetar să se fie sub 3%”, a declarat azi comisarul european Leonard Orban pentru revista „Capital”.

Procedura de deficit excesiv deschisă de Comisia Europeană în cazul României prevede anumite condiţionalităţi care se vor regăsi şi în memorandumul de înţelegere cu România, pentru acordarea, de către Comisia Europeană, a împrumutului de 5 miliarde de euro, susţine comisarul european Leonard Orban.

Membrul executivului de la Bruxelles a explicat pentru revista „Capital” că există posibilitatea ca în 2011, dacă un se iau măsurile necesare, să se aducă în discuţie posibilitatea suspendării temporare sau parţiale a Fondului de coeziune alocat României.

Pentru perioada 2007-2013, ţara noastră are alocat un buget de 6,55 de miliarde de euro prin intermediul Fondului de coeziune.

„Trebuie spus că până în prezent niciun stat membru un a fost sancţionat din cauza procedurii de deficit bugetar excesiv. Această procedură trebuie văzută ca o încercare a Comisiei Europene de a sprijini statele membre să atingă ţinta de 3%, şi în nici un caz ca o penalizare”, a mai spus Leonard Orban.

DETALII:
Citeşte şi Procedură de deficit excesiv împotriva României.
Citeşte şi Deficit bugetar excesiv = pierderea fondurilor de coeziune.