În cadrul podcastului „România lui Cristache”, publicat joi pe canalul de Youtube „HAI România!”, Anca Alexandrescu a oferit detalii neștiute despre scena politică din țara noastră, povestind cum a fost acreditată la Cotroceni, care a fost legătura ei cu Ion Iliescu, fostul președinte al României, și cum a devenit jurnalista care face dezvăluiri din culisele statului paralel.

Anca Alexandrescu a fost persoana de nădejde și omul de comunicare al liderilor social-democrați și a fost omul din umbra Vioricăi Dăncilă, în perioada în care Liviu Dragnea era președintele Partidului Social Democrat (PSD).

„M-am acreditat la Cotroceni și i-a plăcut lui Iliescu de mine. Nu știu dacă a fost ghinion sau noroc”, a mărturisit ea.

„Deci de tânără te-ai dus pe stânga? Dreapta nu a avut nicio șansă”, i-a spus Ionuț Cristache.

„Era președinte de stânga, nu știu, dacă eram președinte de dreapta era altă treabă”, a recunoscut Anca Alexandrescu.

„Dar ce înseamnă că i-a plăcut lui Iliescu de tine?”, a întrebat-o Ionuț Cristache.

„M-a remarcat că eram tânără, eram drăguță, mă îmbrăcam altfel decât toată lumea, ăsta a fost un lucru pe care tata mi l-a dat, m-a educat în semnul ăsta, tot timpul să fiu aranjată, elegantă, să am grijă de mine și m-a remarcat.

Și a întrebat: ”Cine e?” Și i-a spus domnul Traian Chebeleu: ”E fata lui Horia.” ”Și cum așa? Ia să o cunosc şi eu.” Şi cum era pe vremea aia la Cotroceni, era acces liber, avea întâlniri, te duceai la întâlniri, participai, venea grupul de presă, interacționa cu noi, ne întreba.

Acum nu că îl ridic în slăvi pe (Ion) Iliescu, dar l-am ridicat. Mai mult de atât, organiza acele deplasări în care mergea toată presa, mergeau și oameni de afaceri, erau vremurile acelea bune în care Președinția României plătea și cheltuielile că redacțiile nu aveau”, a povestit Anca Alexandrescu.

Anca Alexandrescu a distrus vizita lui Ion Iliescu în Emiratele Arabe Unite

„Și am început să fiu un personaj nelipsit acolo, până în momentul în care am fost într-o vizită oficială în Emiratele Arabe Unite și în avion între două drumuri, mergeam, mi-aduc aminte, mergeam dinspre Emirate spre Siria. Era secretar de stat atunci Gheorghe Tinca la Ministerul de Externe și era cu noi în avion.

Președintele (României) era în mijlocul jurnaliștilor, acolo s-a apucat să spună ”Ia uitați-vă ce a făcut emirul ăsta, un semianalfabet, uite ce a făcut aici, oaze de verdeață în mijlocul deșertului, nu știu ce.” Eu când m-am dat jos din avion l-am sunat pe (Ion) Cristoiu și i-am zis ”Domnule Cristoiu eu am o știre.”

Iliescu l-a făcut semianalfabet pe emir. Mamă, pe prima pagină a pus. Deci îți dai seama. La mintea mea, la 22 de ani, mi s-a părut super știre. Cristoiu a zis ”Domnule, pe prima pagină.”

A doua zi, în Siria, îmi aduc aminte, eram la moschei, vine Tinca la mine cu o falcă în cer și o falcă în pământ: ”Ce ai făcut, ai distrus toată vizita, ne-ai nenorocit!” Eu nu înțelegeam, îți dai seama, la momentul ăla. Ziarul era un ziar de scandal, era atunci în vogă, câteva sute de mii de exemplare, asta urmărea ziarul la momentul respectiv”, a mărturisit ea.

În Siria, a „călcat strâmb” și la figurat și la propriu și și-a rupt glezna. Oamenii care o însoțeau au dus-o la spital și i-au piciorul în ghips.

„Până să ajungem la București comunicat de la Președinția (României) către Evenimentul Zilei că mi-au ridicat acreditarea. Acum, Cristoiu cum îl știi, mă, zice ”Cu piciorul în ghips așa, du-te la ușă la Cotroceni. Că nu mă lasă să intru, că suntem supuși sancțiunilor prezidențiale”. A fost pe prima pagină mult timp”, a adăugat ea.

Potrivit spuselor sale, într-un final, oficialii guvernamentali au cedat și au reprimit-o. Următoarea ei știre a fost despre cum s-a operat Ion Iliescu la față pentru a-și scoate un neg.