Mugur Ciuvică, fostul șef de cancelarie al celui de-al doilea președinte de după Revoluție, Emil Constantinescu, a rememorat la invitația jurnalistului EVZ un moment cheie pentru țară, dar și pentru cariera politică a celui căruia i-a fost apropiat timp pe 4 ani, în perioada 1996-2000.

Constantinescu și-a fracturat susținerea populară prin declarația pro-NATO

El știa că ia niște decizii nepopulare. Unele erau condiții ca să mergi înainte. Aia cu Iugoslavia a fost declanșatoare pentru intrarea în NATO și UE. Americanii aveau nevoie, când s-au hotărât să intervină în Iugoslavia, de o susținere politică locală. Într-un week-end Emil Constantinescu a făcut declarația că o eventuală intervenție NATO e necesară în Iugoslavia. Ce iureș a fost! Era un ajutor de care decidenții mondiali aveau nevoie. Atunci și-a fracturat Emil Constatinescu susținerea populară în România.

Ciuvică: Dacă se făcea că plouă, rezolva cu al doilea mandat. Dar se făceau și ăia că plouă

Și-a distrus al doilea mandat. Putea să facă pe prostul, a observat jurnalistul Mirel Curea. El putea să se facă că plouă și poate rezolva cu al doilea mandat. Dar sigur se făceau și ăia că plouă când le băteai la ușă că vrei în UE și NATO. Ca să întoarcă la Belgrad intrau un pic în România. Aveau nevoie de o susținere politică pe care au obținut-o. În 2002, când a fost următoarea reuniune de lărgire NATO, România a fost acceptată. A fost o înțelegere, a completat Mugur Ciuvică.

NATO

A făcut un sacrificiu personal, a conchis moderatorul Mirel Curea. A făcut un sacrificiu pe care l-a considerat absolut normal pentru România, a adăugat Ciuvică.

Ediția integrală a emisiunii poate fi vizionată aici:

<

/p>