În primul rând, situația explozivă de la granița dintre Ucraina și Rusia are rădăcini mai vechi, subliniază Ioan Mircea Pașcu, una dintre cele mai autorizate voci ale României în materie de politică externă.

Pașcu: Rusia tot timpul a operat în paralel

„Faptul că Ucraina a intrat în Uniunea Sovietică a permis rușilor să fie un participant cu drepturi egale și cu drepturi egale în politica Europei. Rusia tot timpul a operat în paralel. De-aia spun că acvila lor are două capete. Vestul e axa lor principală. (…).

Criticile rușilor vizavi de Deveselu ne cam arată că sunt interesați de noi

Criticile pe care rușii le au vizavi de Deveselu ne aratăm că sunt cam interesați. Putin a spus ce vrea, acele garanții că NATO nu se va extinde. Asistăm la un joc militar cu finalitate politică. Rușii au și chestiuni politice și chestiuni tactice. Zona Donbasului ține de tactica Rusiei. Asistăm la un joc militar cu finalitate politică. Rușii vor recunoaștere din partea SUA. Au un ascendent de pe vremea Uniunii Sovietice pe care vor să-l păstreze.

Trupe NATO

Între ruși și americani sunt legături mult mai strânse decât ne putem îmchipui, există o colaborare, au împărțit lumea 60 de ani”, a explicat invitatul jurnalistului Mirel Curea cu referire în primul rând la episodul Maidan și relația rușilor cu NATO. Ioan Mircea Pașcu a invocat în acest context întâlnirea sa cu un personaj cu mare greutate din serrviciile americane, Tom Pickering, ajuns ulteori în boardul Boeing.

Pașcu: Am rămas impresionat de tehnica militară a ucrainenilor

Fostul ministru al Apărării consideră că ucrainenii sunt un adversar cu adevărat de temut pentru orice națiune. Acesta a vizitat Ucraina, unde „am rămas impresionat de tehnica militară a ucrainenilor. Se urmărește modificarea constituției Ucrainei, care să consfințească că unele zone sunt tratate separat, nu neapărat modificarea granițelor”, a conchis Ioan Mircea Pașcu.

Ediția completă a emisiunii poate fi vizionată aici: