Modificare importantă pentru Scutul antiaerian de la Deveselu, din judeţul Olt! Americanii vor aduce acolo rachete interceptoare de ultimă generaţie, ce vor putea intercepta rachetele intercontinentale inamice în spaţiul extraatmosferic.

Noile rachete interceptoare SM-3 Block IIA vor înlocui vechile generaţii

Este vorba despre 11 rachete interceptoare SM-3 Block IIA. Acestea vor fi dislocate la bordul navelor Marinei americane ce sunt dotate cu sistemul antibalistic Aegis, precum şi la complexurile terestre ţara noastră şi din Polonia.

Interceptoarele SM-3 Block IIA vor înlocui rachetele SM-3 Block IA şi SM-3 Block IB, ce sunt utilizate în prezent. Este vorba de un vector cinetic, ce distruge ţinta prin simpla lovire şi nu are încărcătură explozivă sau nucleară. Interceptoarele pot atinge o viteză maximă de 4,5-5 km/s, adică de 16-18 ori mai mare decât viteza sunetului, faţă de 3 km/s pentru generaţia SM-3 Block I.

Preţul unei singure rachete poate urca şi până la 25 milioane de dolari

Preţul unei rachete SM-3 Block IIA variază între 9 şi 25 milioane de dolari, în funcţie de varianta constructivă. Scutul de la Deveselu este dotat cu 3 baterii cu 24 de rachete.

Viceamiralul Jon Hill, directorul Agenţiei de Apărare Antirachetă a SUA: “Au fost fabricate cu scopul special de a fi dislocate la cele două instalaţii Aegis Ashore din Europa (România şi Polonia – n.red.), dar şi pentru a funcţiona în teatrul Indo-Pacific.”

Viceamiralul nu a dorit însă să indice clar unde vor fi transferate cele 11 rachete interceptoare, scrie adevarul.ro.

Care a fost răspunsul Rusiei la acest anunţ?

În urma testelor, a fost confirmat faptul că noul vector în patru trepte poate intercepta rachetele balistice intercontinentale, iar asta a dus la decizia instalării rachetelor SM-3 Block IIA. Testele au fost efectuate la bordul distrugătorului USS John Finn, iar sistemul a anihilat o rachetă implicată în simularea unui atac asupra insulelor Hawaii de către Coreea de Nord.

În mod evident, vestea instalării noilor rachete interceptoare a provocat rumoare la Moscova. Ministerul rus al Apărării dezvoltă mijloace pentru neutralizarea ameninţării sistemului global de apărare antirachetă al Statelor Unite, a indicat generalul de armată Valery Gherasimov, şeful Statului Major General al Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse, fără a oferi însă mai multe detalii.

Sursa foto: navalnews.com