Războiul declanșat de Rusia contra Ucrainei este cel mai mare conflict militar european de după cel de-al Doilea Război Mondial. În podcastul EVZ de joi, jurnalistul Bogdan Comaroni a amintit că pe data de 17 decembrie 2021, Rusia a avut o inițiativă al cărei rezultat a prefigurat conflictul de azi din Ucraina.

Comaroni: Dacă s-ar fi votat rezoluția, războiul nu ar mai fi avut loc

Mai exact, detaliază jurnalistul Ziuanews, Rusia „depusese la Consiliul de Securitate al ONU o rezoluție, prin care condamna orice formulă de tip neonazist și orice se întâmpla cu neonazismul în lume. Rusia dorea ca toată comunitatea, prin ONU, să spună că în Ucraina există neonazism, că se petrec acțiuni de tip nazist.

Vladimir Putin Rusia
Doar 3 state au aprobat rezoluția propusă de Rusia în decembrie 2021

Foarte interesant, deși Franța, Statele Unite s-au luptat cu nazismul, au condamnat nazismul, Holocaustul, rezoluția propusă de Rusia nu a fost votată decât de Rusia, China și India. Toate celelalte țări au votat împotriva acelei rezoluții care era normală, adică să condamne nazismul și neonazismul de orice tip din lume”, a explicat jurnalistul.

Comaroni a observat că Statele Unite s-au opus cel mai vehement adoptării acestei rezoluții („au dat tonul”). Potrivit celor mai cunoscuți comentatori din lume, dacă aceasta era aprobată, conflictul din Ucraina nu exista. „Putin ar fi putut condamna ce se petrece în Donbas, zona aia, ar fi putut veni cu probe și ar fi putut fi condamnată de comunitatea internațională. E foarte dubios cum atâtea țări votează împotrivă”, a observat invitatul.

Hoandră: Politica mare a planetei a ajuns o adunătură de lacomi

În acest context, jurnalistul Octavian Hoandră a remarcat că altădată la ONU se discutau mari idei, erau lideri politici de anvergură, iar în prezent „se luptă pentru drepturile minorităților sexuale ca să distragă atenția planetei de la subiecte importante”.

Liderii lumii s-au opus rezoluției Rusiei. Sursă: EFE

Jurnalistul consideră că declarația lui Joe Biden de miercuri, 16 martie, că „Putin e un criminal de război” este doar una dintre acțiunile care arată că, de fapt, jocurile sunt făcute de băieți tineri și lacomi. În opinia lui Hoandră, lăcomia și ipocrizia liderilor lumii față de Rusia au contribuit la izbucnirea conflictului din Ucraina. „Politica mare a planetei a ajuns o adunătură de lacomi”, a subliniat Hoandră.

Podcastul de joi poate fi vizionat aici: