Doar 27% dintre firmele din România  oferă angajaților beneficii flexibile, adică acel tip de beneficii personalizate pentru fiecare anagajat utilizate de acesta cum dorește. Este una dintre concluziile unui studiu Aon, obținut de Capital. Procentul este unul extrem de mic, comparativ cu media europeană, care merge undeva la 60% doar pentru asigurările de sănătate. Mai mult decât atât, studiile arată că, în țările din zona euro, în companiile mari aproape toți angajații primesc asigurare de sănătate. Bună parte din aceste companii mari, multinaționale, sunt prezente și în România și fac, cel mai probabil, ca media procentului de beneficii să crească.  

Specialiștii Aon au constatat că 82% din firmele din România oferă asigurare de sănătate și circa 20% contribuie cu bani la un plan de pensii. Menționăm că ambele beneficii sunt deductibile fiscal, prin lege, ceea ce face ca angajatorul să aibă, la rândul său, un beneficiu atunci când oferă astfel de produse angajaților. Cu toate aceastea procentul rămâne unul foarte mic, prin comparație cu alte țări din Europa

Dintre firmele care oferă un plan de pensii private facultative (sume acumulate care se vor adăuga pensiei de stat și pensiei private obligatorii, pilon II), circa 54% au o contribuție fixă, indiferent de nivelul sau salariul angajatului, în timp ce doar 18% contribuie în funcție de salariu.

Un procent ceva mai mare dintre firmele consultate de Aon oferă angajaților asigurări de viață. Este vorba de aproape 40% dintre angajatori, însă nivelul este tot la ani lumină față de Europa, unde aproape toți angajatorii oferă asigurări de viață.

În ceea ce privește asigurarea de sănătate, doar 18% dintre companii o oferă, în general pentru manageri. Costul mediu al asigurării medicale suplimentare, în cazul acestor companii, este de peste 1.100 de lei pe an.