Generalul Mircea Mîndrescu, fostul comandant NATO, șef al JALLC, Centrul comun de analiză și lecții învățate Monsanto – Lisabona (JALLC), a avut privilegiul de a fi cunoscut mari strategi ai geopoliticii contemporante.

Vineri, 8 aprilie, Pentagonul a ieșit cu o declarație oficială, care arată că Statele Unite consideră că „Rusia și China au capacități militare semnificative și caută să schimbe ordinea mondială bazată pe reguli”. Chestionat de jurnaliștii Dan Andronic și Mirel Curea în studioul EVZ cum interpretează această declarație, generalul Mîndrescu a remarcat că adevăratul câștigător al crizei din Ucraina este China, care amenință deja poziția de supremație a Statelor Unite. Cheie în care declarația venită de la Pentagontrebuie citită ca având o semnificație profundă.

Gen. Mîndrescu: China a folosit foarte înțelept ordinea politică internațională

„ Ar putea fi criza ucraineană T zero?”, a întrebat co-moderatorul Dan Andronic.

China

„Da, ar putea fi T zero. Schimbarea ordinii mondiale este posibilă. China a folosit spre avantajul ei, foarte înțelept ordinea  economică și politică internațională. I-a dat posibilitatea să fie una din cele 5 țări din Consiliul de Securitate cu drept de veto. Dreptul de veto e o chestie fundamentală. Când pleci de la Mao, care spunea că fiecare chinez are dreptul la o masă pe zi și un costum, și te uiți acum, e evident că China a folosit oportunitățile oferite prin sistemul de la San Francisco al ONU”, a răspuns fostul comandant NATO.

„China s-a crezut întotdeauna centrul universului”

Mircea Mîndrescu a subliniat că din punct de vedere al politicii Chinei, s-a epuizat cooperarea, astfel că aceasta are ca prioritate acum competiția.

„Se pare că ușor-ușor nu îi mai convine că nu i se acordă locul pe care crede că îl merită. În afară de secolul rușinii, s-a crezut întotdeauna centrul universului. Faptul că acum americanii vor să fie doar ei, China spune, vrem să avem un statut special pentru că dacă lumea e să fie bipolară, China trebuie să fie acolo. E foarte clar că începe o competiție cu ceilalți mari competitori pe plan economic, americanii, UE. China trece cu mult peste granițele ei”, a observat expertul militar.

Acesta a menționat și poziția oficială a NATO, care vede în gigantul asiatic  „un competitor sistemic, la care trebuie să ne uităm foarte atent, care nu e tocmai pașnică în jurul ei”. În acest sens e de urmărit influența Chinei în țări ca Australia sau în zona Pacificului de nord.