KFOR, forța de pace pe care NATO o are desfășurată în Kosovo din 1999 cu mandat ONU, a anunțat duminică seara că este gata să intervină, dacă stabilitatea va fi pusă în pericol în nordul Kosovo, acolo unde se înregistrează tensiuni între sârbi și kosovari.

Invitat în podcastul EVZ Play moderat de Robert Turcescu și Dan Andronic, vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a lansat un avertisment foarte serios. România se află într-o zonă tot mai fierbinte. Pe lângă războiul din Ucraina, care dă semne că se va transforma într-uun conflict înghețat, există o amenințare crescândă și în Balcani, odată cu escaladarea tensiunilor dintre Serbia și Kosovo.

Bogdan: Dacă se incendiază și Balcanii, situația poate deveni dramatică

„Pentru România, în situația geopolitică complicată și pe suprapunerea de crize care există, e necesară o stabilitate extrem de serioasă la guvernare. Dacă se incendiază și Balcanii, după ce avem incendiată o țară care are 650 kilometri de graniță cu România, situația poate deveni dramatică.

Nu uitați că noi suntem ca într-o chingpă, avem o Turcie care se comportă când iliberal, când în zona tiraniei noului concept de califat, când în zona fațadei democratice”, a punctat prim-vicepreședintele PNL.

Sursă: INQUAM Photos, Octav Ganea

Cum pregătește coaliția o iarnă care se anunță critică?

În altă ordine de idei, invitatul a reamintit că în acest moment, prioritățile coaliției de guvernare – despre care a recunoscut că e parțial un compromis, mai ales pentru votanții tradiționali ai dreptei – sunt rezolvarea crizei energetice, iminentă la iarnă și stabilizarea agriculturii, în vederea echilibrării crizei alimentate declanșate odată cu criza cerealelor din Ucraina.

Potrivit europarlamentarului liberal, prima măsură luată de coaliție se referă la furnizarea de gaz odată cu începerea toamnei. „Suntem obligați să facem față unei crize energetice care își va arăta colții, mai ales în zona de furnizare de gaz, începând din noiembriei.

Dacă noi continuăm înmagazinarea (nr. – rezerva de gaz) de astăzi, în septembrie ajungem la necesarul suficient cât să nu fie nevoie de furnizare dinspre Rusia la iarnă. România azi înmagazinează zilnic 9 milioane de metri cubi pe zi”, a completat Rareș Bogdan în studioul EVZ-Capital.

Emisiunea integrală: