A da plicul către medicul de care depinde sănătatea și în unele cazuri chiar viața pacientului este o cutumă în România. Deși în ultimii ani salariile medicilor au fost mărite pentru a se apropia de salariile medicilor din alte state, „cadourile” oferite personalului medical nu a dispărut. Cine se face vinovat, medicul sau pacientul, de acest nărav românesc?

Chirurgul prof. dr. Mircea Beuran este un reper incontestabil al lumii medicale. Performanțele sale din sala de operație, precum și oamenii cărora le-a redat sănătatea vorbesc despre recunoașterea sa atât în rândul medicilor, cât și în rândul pacienților, cei care confirmă statutul său de medic căutat.

În cadrul podcastului „Contrapunct” de pe canalul de Youtube „HAI România!” (noua denumire a EVZ Capital), Mircea Beuran le-a povestit lui Dan Andronic și lui Mirel Curea lucruri mai puțin știute din lumea medicală, oferind, totodată, detalii neștiute despre propria sa devenire.

România nu este încă pregătită pentru marile centre regionale, așa cum există în Occident.

Mircea Beuran a mărturisit că are la activ cel puțin 30.000 de operații. În ziua în care a ajuns la a 30.000 operație a renunțat să mai numere intervențiile chirurgicale efectuate. Acesta a mărturisit că au existat multe situații, în perioada în care nu a mai putut opera, când bolnavii pe care îi îngrijea au refuzat să se opereze cu alt chirurg.

Se consideră, de altfel, un om care a învins sistemul, căci cercetarea penală și civilă la care a fost forțat s-a încheiat cu infirmarea acuzațiilor care i s-au adus, reluându-și astfel activitatea.

Mircea Beuran a apreciat că în România s-au făcut progrese remarcabile în medicină, atât la nivelul echipamentelor și tehnicilor de ultimă generație („Tehnologiile de astăzi duc chirurgul până la nivel de moleculă”), cât și al pregătirii medicale. Din păcate însă, deși sunt fonduri de la buget, România nu este încă pregătită pentru marile centre regionale, așa cum există în Occident.

Cine este de vină când vine vorba de șpagă? Medicii sau pacienții?

Provocat de Dan Andronic și Mirel Curea să recunoască dacă medicii din România încă mai primesc șpagă și să explice din punctul său de vedere cine este de vină, Mircea Beuran a remarcat că, din păcate, încă mai există colegi de breaslă care cultivă acest obicei inexistent în țările civilizate.

„N-aș vrea să aduc un exemplu pe care l-am primit de afară, dar vreau să vă spun că viziunea plicului nu e cultivată de doctori, ci se preia de la unul, doi, trei doctori care n-au unitatea de măsură a bunului simț și condiționează actul chirurgical, actul medical, Dar vă spun cu sinceritate că atitudinea pacientului totdeauna este spre o anumită recunoaștere. Ministrul Sănătății a spus un buchet de flori, o ciocolată. Pacienții la ora actuală nici buchetul, nici ciocolata nu mai au cu taxe, cu cheltuieli”, a declarat, vineri, Mircea Beuran.