Reguli noi permis de conducere

Reguli noi permis de conducere. Parlamentul European a adoptat săptămâna aceasta reguli noi în domeniul transportului rutier. Acestea au impact direct asupra șoferilor din întreaga Uniune Europeană. Printre acestea se numără și includerea unei probe practice de conducere pe zăpadă și polei în examenul de conducere auto. Asta, pentru a pregăti mai bine șoferii pentru condițiile de iarnă dificile.

Conform unui proiect, statele membre ale UE ar putea implementa în viitor noi reguli referitoare la permisul auto, inclusiv România. Acest proiect propune schimbări semnificative în legislația rutieră la nivel european, având ca obiectiv îmbunătățirea standardelor și regulilor din domeniul transportului rutier în întreaga UE.

Una dintre propunerile adoptate se referă la modificarea examenului de obținere a permisului de conducere în statele UE.

Noile reguli impun la proba practică următoarele:

  • condusul în condiții de zăpadă și polei
  • utilizarea telefonului mobil în condiții de siguranță la volan
  • unghiurile moarte
  • sistemele de asistență pentru șofer
  • deschiderea ușilor vehiculului în siguranță.

Permis de conducere. Proba de condus pe zăpadă ar aduce conștientizarea riscurilor

Parlamentul European a subliniat că prin includerea unei probe practice de conducere pe zăpadă și polei în examenul de conducere auto, șoferii europeni ar urma să devină mai conștienți de riscuri, în special pentru participanții la trafic vulnerabili, cum ar fi pietonii, copiii, bicicliștii și utilizatorii de trotinete electrice.

O altă modificare adoptată de Parlamentul European implică introducerea unei perioade de probă de cel puțin 2 ani pentru toți conducătorii auto neexperimentați. Pe parcursul acestei perioade, aceștia ar trebui să respecte anumite restricții mai stricte, cum ar fi o limită mai scăzută pentru consumul de alcool la volan și sancțiuni severe pentru condusul periculos, conform informațiilor prezentate de ProMotor.

Permis auto la 17 ani

În ceea ce privește deficitul de șoferi profesioniști, europarlamentarii au propus ca persoanele în vârstă de 18 ani să poată obține un permis pentru a conduce un camion sau un autobuz cu până la 16 pasageri. Cu condiția să dețină un certificat de competență profesională.

În plus, conform deciziei europarlamentarilor, tinerii de 17 ani ar putea obține un permis de conducere pentru autoturisme sau camioane, dacă sunt însoțiți de un conducător auto cu experiență.

De asemenea, a fost adoptat un sistem de autoevaluare pentru șoferii care doresc să-și reînnoiască permisul de conducere. Astfel, fiecare conducător auto ar trebui să efectueze personal o testare a capacității de a conduce. Atunci când se eliberează sau se reînnoiește un permis de conducere.

În ceea ce privește valabilitatea permisului auto, este propus ca acesta să fie valabil cel puțin 15 ani pentru motociclete și autoturisme, în timp ce cei care conduc camioane și autobuze să aibă un permis valabil timp de 5 ani. Momentan, nu există o dată exactă de adoptare a acestor modificări.