Permis de conducere pierdut. Primim amendă?

E obligatoriu pentru cei cu permis de conducere! Permisul auto este indispensabil pentru șoferi. Mulți dintre români se întreabă ce prevede legea pentru situațiile în care soferii care și-au pierdut acest act sunt opriți de poliție.

Ce se întâmplă dacă nu îl poți recupera în timp util? Mai există și situații în care permisul a fost furat împreună cu portofelul. Șoferul în cauză va primi amendă?

Primul pas pe care trebuie să îl facă șoferul care este în această situație este să demareze procesul necesar pentru a obține un nou permis de conducere. Acesta nu este o operațiune ușoară, ci una birocratică. Este una ce presupune drumuri, completarea de acte și stat la coadă la ghișee. În ciuda faptului că tot procesul a fost simplificat în ultima perioadă, el poate totuși dura câteva săptămâni/luni, fiind deci încă destul de greoi.

Șoferii care și-au pierdut permisul de conducere pot cere rapid un duplicat de la Direcția de Permise și Înmatriculări Auto.

Pentru ca duplicatul să îți fie eliberat, ți se va cere să depui personal următoarele documente (online, sau la un ghișeu fizic):

-Cererea solicitantului, care se obține și se completează în format electronic la ghișeu (împreună cu declarația de furt/pierdere, după caz);
-Actul de identitate al solicitantului, în original;
-Dovada de plată a contravalorii permisului de conducere – 89 lei.

Ulterior, șoferul trebuie să meargă pentru a-l ridica. În plus, duplicatul va avea aceeași valabilitate ca exemplarul pierdut.

Nu primești amendă la pierderea permisului

E obligatoriu pentru cei cu permis de conducere! Dacă ți-ai pierdut permisul, ți-a fost furat sau a fost deteriorat, nu vei primi amendă. Trebuie doar să completezi o declarație pe propria răspundere atunci când ceri duplicatul pentru permis și să precizezi motivul pentru care ai nevoie de acest duplicat.

Această declarație completată va fi înregistrată în sistem.

Pentru cei care doresc ca noul permis să aibă o valabilitate de 10 ani, trebuie spus că vor fi nevoiți să treacă și un control medical. De asemenea, trebuie să atașeze dosarului medical o fișă medicală care să ateste că sunt capabili să conducă un autovehicul.

„Pentru eliberarea unui permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă este necesar să prezentați și documentul emis de o unitate medicală autorizată din care rezultă că titularul este apt din punct de vedere medial să conducă autovehicule din categoria pentru care solicită eliberarea permisului de conducere (fișa medicală)”, potrivit Direcției Generale de Permise de Conducere și Înmatriculări.