Hidratarea tenului este cheia unui aspect ferm și tineresc al pielii, iar eliminarea produselor deshidratante este primul pas.

Dermatologii consultați de Shefinds spun care sunt produsele care ar trebui evitate pentru a preveni erupțiile, petele, descuamarea pielii și, desigur, ridurile.

1. Loțiunile tonice pe bază de alcool

Este demonstrat că alcoolul irită pielea sensibilă și o face mai uscată, explică medicul dermatolog Anna Chacon. Alcoolul din loțiunile tonice poate ”provoca pete și descuamări pe față dacă aveți pielea uscată”. Dacă pielea este, în mod natural, mai uscată, este vital să „evtați produsele care conțin alcool ca ingredient”, subliniază ea.

Chacon adaugă că „pielea uscată și îmbătrânită poate fi extrem de sensibilă” și va suferi cel mai mult atunci când se utilizează acest tip de produse. Acest lucru se datorează faptului că „produsele pe bază de alcool predispun pielea la iritații, erupții cutanate și, in unele cazuri, la eczeme”.

Alcoolul din produsele de îngrijire a pielii poate avea un efect mai grav dacă pielea este mai texturată, avertizează ea, eventual „perturbând bariera pielii”. O barieră cutanată deteriorată este expusă riscului de „uscare excesivă”, iar acest lucru are ca rezultat o „intrație, care provoacă inflamarea pielii” și roșeață.

2. Demachiant cu sulfat de sodiu (SLS)

Lauril sulfatul de sodiu ( abreviat ca SLS) este un ingredient care se găsește în multe produse de curățare a feței, făcându-l să creeze o spumă, explică Chacon. „Dar multă lume știe că irită pielea sensibilă și provoacă mâncărime sau roșeață”, notează ea.

Dacă aveți pielea uscată și folosiți frecvent produse cu SLS, „încercați să treceți la ceva mai blând, precum uleiul de cocos”, recomandă ea. O alegere mult mai bună, spune experta Joan Casey, este una „echilibrată în pH și blândă”.

Ea recomandă demachierea tenului, dimineața și seara, folosind apă călduță. „Astfel se împrospătează pielea și se îndepărtează transpirația și praful acumulat”, explică ea. Deoarece pielea este atât de dependentă de apă și hidratare pentru a funcționa corect, este esențial să rămână hidratată pentru a-și îndeplini funcțiile de protecție”, adaugă ea.

În plus, acidul hialuronic aplicat pe piele, noaptea, „pătrunde în ea, permițând o mai bună hidratare a pielii”. Pielea bine hidratată rămâne „puternică, elastică și sănătoasă”, subliniază ea.

3. Geluri și loțiuni de față parfumate

Orice loțiune aplicată pe față ar trebui sa fie fără parfum, dacă vrem să prevenim acneea, ridurile premature și uscăciunea excesivă, spune Chacon. „Parfumul poate provoca iritații și reacții alergice, inclusiv la persoanele cu astm bronșic”, subliniază ea.

S-ar putea să nu vă dați seama că produsele pe care le folosiți zilnic sunt parfumate, de aceea este bine să vă asigurați că produsele nu au parfum.”