Trupele ucrainene ar fi recucerit o parte din teritoriul aflat la nord de Bahmut

Grupul de mercenari Wagner a capturat orașul Bahmut luna trecută, după cea mai lungă bătălie din timpul războiului, urmând ca ulterior să predea pozițiile sale trupelor regulate rusești. În acest timp, forțele ucrainene au continuat să atace zonele din apropierea orașului.

„Acum, o parte din aşezarea Berhivka a fost deja pierdută, trupele fug în linişte. Ruşine!”, a spus Evgheni Prigojin într-un mesaj audio publicat de către serviciul său de presă pe Telegram.

Evgheni Prigojin i-a atacat din nou pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și pe șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, îndemnându-i să vină pe câmpul de luptă și să mobilizeze trupele. „Haideţi, puteţi să o faceţi!”, a afirmat el. „Şi dacă nu puteţi, veţi muri ca nişte eroi”, a adăugat el ironic.

Ministerul rus al Apărării a confirmat că a început contraofensiva ucraineană

Tot luni, Ministerul rus al Apărării a transmis că Forțele Armate ale Ucrainei „au lansat o contraofensivă pe cinci sectoare ale frontului”, în special în direcţia sudică a regiunii est-ucrainene Donețk.

„Contraofensiva ucraineană” ar fi început duminică dimineață și este susținută cu opt ​​batalioane: șase brigăzi mecanizate și două batalioane de tancuri, a afirmat purtătorul de cuvânt al instituției, Igor Konașenkov.

“În dimineaţa zilei de 4 iunie, inamicul a lansat o ofensivă majoră în cinci sectoare ale frontului în direcţia sudului regiunii Donețk. Inamicul nu şi-a atins scopul, nu a reuşit”, a transmis Ministerul rus al Apărării.

„Scopul inamicului a fost să spargă apărarea noastră pe cel mai vulnerabil sector al frontului. Inamicul nu și-a îndeplinit obiectivele. Nu a avut succes”, a adăugat acesta.

Konașenkov a precizat, de asemenea, că în timpul ofensivei respective, „șeful Statului Major al Forțelor Armate ale Rusiei, Serghei Gherasimov, a fost în prima linie”.

Instituția a postat de Telegram un video care arată așa-zise vehicule blindate ucrainene filmate din aer, distruse de forțele ruse. Ministerul susține că forţele ruse au ucis 250 de soldaţi ucrainen şi au distrus 16 tancuri şi peste 20 de vehicule blindate, relatează Reuters.

Autoritățile ucrainene încă nu au comentat în legătură cu afirmațiile Moscovei. Kievul susține de câteva luni că pregătește o contraofensivă majoră.