Clădirea de birouri Europe House din Piaţa Victoriei din Bucureşti, deţinută de fondul austriac Europolis, avea la sfârşitul lunii iunie un grad de neocupare al spaţiilor de aproape 10%, în condiţiile în care la sfârşitul anului trecut imobilul era închiriat integral.

Imobilul, cu o suprafaţă închiriabilă de 14.375 metri pătraţi, a fost achiziţionat de Europolis în anul 2003 pentru 26 de milioane de euro, iar la sfârşitul lunii iunie clădirea era evaluată la 45,7 milioane de euro, potrivit unui raport al fondului austriac, în care se arată că rata de spaţii libere din Europa House era, la data respectivă, de 9,6%.

Faţă de luna decembrie a anului trecut, când Europe House era integral închiriată, valoarea imobilului a scăzut cu peste 6%. Printre chiriaşii clădirii de birouri se numără companii precum Orange, HP, AIG şi CB Richard Ellis Eurisko.

Europe House a fost achiziţionată prin intermediul primului vehicul de investiţii al Europolis, E1, care a ajuns la sfârşitul perioadei de viaţă, ceea ce înseamnă vânzarea activelor din portofoliu.

Spaţii neocupate se regăseau la sfârşitul primului semestru şi în parcul logistic Europolis Park Bucharest, cu o suprafaţă de 174.000 metri pătraţi. În cadrul acestui proiect 6,7% din spaţii au rămas neocupate, în condiţiile în care în decembrie doar 0,3% din suprafaţă era liberă.

Valoarea proprietăţilor finalizate sau parţial finalizate, deţinute de Europolis în România, este de 296,7 milioane de euro, reprezentând circa 20% din portofoliul total al fondului.

Pentru 2009, doar finalizarea a două proiecte

Fondul are proiecte în dezvoltare la nivel local, în Bucureşti şi Arad, parcuri logistice şi clădiri de birouri, pentru care investiţiile necesare finalizării sunt estimate la peste 730 milioane de euro.

„Pentru acest an avem în vedere finalizarea doar a două proiecte logistice din Varşovia, respectiv Bucureşti. Pentru moment, nicio altă investiţie nu este planificată pentru 2009. Ne gândim la o mutare a fondurilor alocate ultimului vehicul de investiţii, E3, dedicat Rusiei şi Ucraina către regiunea Europei Centrale şi de Est”, se arată în raport.

Europolis a obţinut autorizaţiile de construcţii pentru un imobil de birouri din Bucureşti, pentru care însă va începe construcţia în momentul în care este preînchiriat şi a fost obţinută finanţare pentru acoperirea investiţiei.

Imobilul, Orhideea Towers, va atrage o investiţie de 107,6 de milioane de euro şi marchează intrarea fondului austriac pe segmentul dezvoltărilor imobiliare de pe piaţa românească, unde a achiziţionat mai multe proprietăţi.

Orhideea Towers urmează să cuprindă spaţii de birouri cu o suprafaţă închiriabilă de 47.100 de metri pătraţi.
Fondul mai are în proprietate un imobil de birouri, de 79.000 de metri pătraţi, localizat pe Bulevardul Barbu Văcărescu din Capitală şi încă două clădiri de birouri de clasa A, cu o suprafaţă cumulată de 50.000 de metri pătraţi, în parcul de afaceri Sema Parc din Bucureşti.

Europolis , parte a grupului financiar Volksbank, deţine 45 de proiecte finalizate şi în construcţie, în Austria, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Croaţia, Rusia şi Ucraine, cu o valoare de piaţă de 1,7 miliarde de euro.

SURSA: Mediafax