Europarlamentarul Siegfried Mureşan (PNL) crede că trebuie ca UE să demareze negocierile de aderare cu Republica Moldova în cursul acestui an, imediat ce au fost implementate cele nouă recomandări.

„Trebuie să începem negocierile de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova în cursul acestui an, imediat ce au fost implementate cele nouă recomandări.

Am spus aseară, în plenul Parlamentului European, următoarele lucruri: Pentru a putea trăi în siguranţă în interiorul graniţelor Uniunii Europene, este esenţial să fim înconjuraţi în vecinătatea noastră imediată de state care sunt sigure şi stabile”, a arătat eurodeputatul PNL într-un comunicat oficial.

Republica Moldova este importantă pentru UE

Mureşan mai spune că „Republica Moldova este stat vecin al Uniunii Europene şi al Ucrainei. De aceea, o Republică Moldova proeuropeană este bună pentru cetăţenii Republicii Moldova, dar este importantă şi pentru Uniunea Europeană şi pentru Ucraina”.

„Ştim că cetăţenii Republicii Moldova îşi doresc integrare europeană, ştim că actualele autorităţi de la Chişinău – preşedintă, guvern, majoritate parlamentară – îşi doresc integrare europeană. Ştim şi cine nu îşi doreşte acest lucru: Federaţia Rusă şi oligarhii care au fost obişnuiţi să controleze mediul de afaceri, scena politică şi mass-media în Republica Moldova în ultimii ani.

De aceea, trebuie să ajutăm Republica Moldova în continuare. În primul rând, trebuie să ajutăm Republica Moldova financiar pentru ca autorităţile să poată ajuta cetăţenii şi întreprinderile să treacă cu bine peste această perioadă”, a afirmat europarlamentatul liberal.

Comerțul trebuie liberalizat în Moldova

Mureșan este de părere că liberalizarea comerțului în Moldova este o prioritate pentru ca statul vecin să poată exporta în UE. ”Trebuie să spunem Republicii Moldova, după implementarea celor 9 reforme pe care le-am solicitat, ce urmează. Şi eu spun: de îndată ce aceste 9 reforme sunt implementate, trebuie să începem negocierile de aderare la Uniunea Europeană în cursul acestui an.

Trebuie să liberalizăm comerţul cu Republica Moldova pentru ca Republica Moldova să poată, la fel ca Ucraina, exporta cât mai mult spre noi, să se poată dezvolta economic. Şi, chiar înainte ca aderarea să devină posibilă, fiindcă aderarea este un proces ce va dura câţiva ani, trebuie să integrăm Republica Moldova în Piaţa Internă Europeană. Asta va aduce beneficii pentru oameni.  Tot ceea ce facem pentru Ucraina trebuie să facem şi pentru Republica Moldova în perioada următoare”, a mai declarat Siegfried Mureşan.

Victor Negrescu cere accesul rapid la fondurile pre-aderare pentru Republica Moldova

Și eurodeputatul Victor Negrescu (PSD) a vorbit pe tema aderării Republicii Moldova, solicitând accesul rapid la fondurile de pre-aderare.

„În momentul de faţă ţara mea, România, asistă Republica Moldova oferindu-i de la sprijin financiar până la resursele energetice, resurse de care are nevoie, în timp ce promisiunile donatorilor întârzie să apară.

Facem apel la Comisia Europeană şi la statele membre să ofere acces rapid la fondurile de pre-aderare pentru Republica Moldova, integrând şi expertiza existentă în regiune, pentru a ne asigura că aceste resurse sunt folosite adecvat şi în interesul cetăţenilor.

Scopul este de a menţine calea europeană a Republicii Moldova şi de a asigura rezilienţa democratică a ţării, aşa că, nu trebuie să mai întârziem, trebuie să acţionăm acum’’, a declarat eurodeputatul român.

Republica Moldova are nevoie de sprijinul nostru în contextul în care stabilitatea sa este pusă în pericol. În ultimele săptămâni, autorităţile de la Chişinău s-au confruntat cu presiuni şi cu situaţii fără precedent şi au descoperit implicarea directă a Federaţiei Ruse în încercarea de a destabiliza ţara prin organizarea unor proteste violente.

Astfel de incidente dovedesc faptul că Uniunea Europeană trebuie să treacă de la teorie, la practică’’, a declarat eurodeputatul social-democrat Victor Negrescu.