În plus, el a avertizat că în prima jumătate a acestui an Europa va trece printr-o recesiune moderată.
Mai multe elemente indică direcţia unei recesiuni moderată în primul semestru”, a spus Rehn, care a salutat calmul relativ de pe pieţele financiare europene după mai multe săptămâni de turbulenţe, în contextul crizei datoriilor suverane din zona euro.

În rândul statelor membre există divergenţe privind suplimentarea capacităţii de intervenţie a Instrumentului European de Stabilitate Financiară (FESF), Franţa şi Italia susţinând această posibilitate, în timp ce Germania este mai degrabă reticentă.

FESF va fi înlocuit, în iulie 2013, de Mecanismul european de stabilitate (MES), a cărui nouă variantă a fost aprobată luni seară de miniştrii finanţelor ai statelor din zona euro. MES va funcţiona însă în paralel cu FESF timp de un an, de la 1 iulie 2012 la 1 iulie 2013.

Textul aprobat luni seară a fost supus unor îmbunătăţiri menite să reflecte stadiul actual al crizei datoriei. Germania a insistat ca ţările care nu au ratificat pactul privind disciplina bugetară să nu poată beneficia de creditele MES. Astfel, ţările membre urmează să contribuie cu 80 miliarde de euro în următorii patru ani, în cinci tranşe, proporţional cu potenţialul lor economic. Ţările care doresc să cotizeze la MES în avans o pot însă face fără probleme.

MES va necesita un efort financiar major din partea ţărilor membre. Dacă în cadrul FESF ele puteau să depună garanţii pentru împrumuturi, în cadrul MES sunt nevoite să aloce sume reale substanţiale.

Noua variantă a MES urmează să fie aprobată de liderii statelor membre UE la summitul informal din 30 ianuarie, de la Bruxelles.
Sursa: Agerpres