Un document intern al Comisiei Europene vorbește despre o situație absolut îngrijorătoare cu care se confruntă statele din UE, în contextul pandemiei de coronavirus.

Țările din Europa nici măcar nu pot să spere că vor putea lupta eficient cu pandemia de coronavirus, prin prisma dotărilor asigurate sistemelor mediacale.

Dată fiind capacitatea extraordinară de răspândire a noului coronavirus și numărul uriaș de persoane infectate, care crește de la o zi la alta, consecințele pot fi cu adevărat dezastruoase pentru populația țărilor europene.

Astfel, capacităţile normale ale statelor membre ale Uniunii Europene pot face faţă doar unui procent de 10% din cererea pentru echipamente de protecţie şi alte aparate medicale, precum aparate de respiraţie artificială, în contextul unei adevărate ”explozii” a pandemiei noului coronavirus, se arată într-un document intern al Comisiei Europene.

Decizii extrem de grele

Potrivit acestor estimări ale CE, ”lanţurile de aprovizionare clasice vor putea să răspundă doar la aproximativ 10% din cerere”, scrie news.ro, care preia Reuters.

În acest document, care datează de miercuri, Comisia estimează că ”disponibilitatea şi livrările de echipamente personale de protecţie şi alte aparate medicale, mai ales aparate de respiraţie artificială, rămân îngrijorătoare în toată Europa”, conform sursei citate.

Majoritatea celor 27 de state membre UE, precizează CE, au rezerve limitate şi o capacitate limitată de accelerare a producţiei.

Trebuie menționat că în țări precum Italia sau Spania medicii au fost nevoiți deja să ia niște decizii extrem de grele, prin care pacienților peste o anumită vârstă nu le-a mai fost asigurată ventilarea, din lipsă de echipamente medicale, pentru a li se putea oferi o șansă bolnavilor mai tineri.