”La fel cum anii ’80 au fost deceniul Japoniei, anii ’90 deceniul SUA, iar următorii zece ani ai Chinei, perioada 2020-2030 ar putea fi deceniul Europei. Consider că fundamentele zonei euro, luată pe ansamblu, sunt mai puternice decât cele ale SUA şi Marii Britanii”, a spus Lillico, potrivit aceleiași surse.
Criza financiară a lovit puternic statele din toată lumea. Îndatorarea ridicată a țărilor şi băncilor a împins zona euro în 2011 într-o recesiune prelungită. America a avut, în această perioadă, o creştere economică modestă.
De altfel, Banca Centrală Europeană a respins metoda folosită în America, achiziţii de obligaţiuni în prezent de 85 de miliarde de dolari pe lună, însă a redus puternic dobânzile şi a asigurat fonduri uriaşe băncilor prin operaţiuni de refinanţare.
Conform aceleiași surse, în prezent, șomajul din zona euro se află la 12,1%, comparativ cu 7% în 2007. Spre comparaţie, America are o rată a şomajului de 7,3%. Îndatorarea raportată la PIB este estimată de FMI la 95% în 2013 pentru zona euro şi 108% pentru SUA.
”Până la finele acestui deceniu, Uniunea Europeană îşi va rezolva mare parte din dificultăţile politice. Va fi pe calea de a deveni un stat confederal”, a mai spus Lillico.