Cei 736 de eurodeputaţi şi-au început ieri activitatea la Strasbourg, grupaţi în 7 grupuri politice. Noul Parlament European are în componenţa sa 50% noi veniţi şi 35% femei.

Printre ele se află un eurodeputat în vârstă de doar 25 de ani. Este vorba despre Émilie Turunen, o tânără daneză care mărturiseşte că a intrat în politică pentru „a schimba lucrurile”.

La 20 de ani, Émilie Turunen a plecat de una singură în Cambogia, unde a lucrat timp de 6 luni într-un centru de sprijinire a femeilor, victime ale abuzurilor sexuale şi ale violenţelor. Tănăra spune că s-a întors de acolot total schimbată şi cu dorinţa de a intra în politică.

„Ştiu că nu pot salva lumea, însă am posibilitatea să schimb lucrurile”, spune tânăra eurodeputat.

Astfel că la 25 de ani, Émilie Turunen a reuşit să obţină unul dintre cele 13 mandate rezervate Danemarcei, înscrisă pe listele Partidului Socialist Popular.

Deşi a terminat de curând facultatea, Turunen mărturiseşte că majoritatea prietenilor pe care îi are sunt încă studenţi.

În afară de tânăra de 25 de ani, în cadrul Parlamentul European mai sunt încă 4 aleşi care au vârsta sub 30 de ani, unul dintre ei aceştia fiind Elena Băsescu, fiica preşedintelui Traian Băsescu.

SURSA: „L’Essentiel”