Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat, miercuri, că în sistemul medical românesc lipsește „calitatea umană”.

„Ce ne lipseşte? Poate ne supărăm dacă spunem aşa, direct, cred că totuşi calitatea umană sau nivelul acesteia lipseşte foarte mult în toate domeniile şi, desigur, şi în sănătate. Nu vreau să văd medici care îşi dau diplome. Pentru medici diploma în sine este pacientul a cărui problemă este rezolvată de medic. (…)

Cred că, dacă facem un sondaj în rândul populaţiei, cam aproape de 100% va spune de această problemă a calităţii umane. Oricât de defect ar fi sistemul, din toate punctele de vedere, infrastructură, medicaţie, orice, când vezi totuşi un altfel de comportament cred că e un lucru de la care se pleacă. (…)

Diferenţa enormă de la o cheltuire eficientă a banului public în sensul îndreptării spre pacient, ca şi calitate a serviciilor, şi până la cum se cheltuie astăzi, diferenţa este una foarte mare. Sunt lucruri care ţin de latura umană. De aceea spun: calitatea umană a celor care sunt în acest sector, de la zona publică, adică minister, case de sănătate, spitale şi până la medicul de familie. Asta e situaţia din păcate. (…)

Poţi să fii un medic foarte bun, dar fără acest nivel al calităţii umane mai sus decât media nu cred că poţi să faci ceea ce omul aşteaptă de la tine”, a susţinut demnitarul.

Eugen Teodorovici a subliniat că este „logic” să se investească pentru a preveni decât să se cheltuie apoi mai mulţi bani. „Dacă gândeşti economic, e logic să investeşti să previi, decât să stai să cheltui apoi sute de milioane de euro, poate chiar sume şi mai mari, în zona de sănătate”, a arătat ministrul de Finanţe. În opinia lui Teodorovici, lipseşte calitatea umană în toate domeniile, chiar şi în sănătate.