Concluziiile au fost obţinute prin intermediul unor anchete de conjunctură, în urma estimărilor făcute de manageri cu privire la tendinţele activităţii economice. Anchetele indică soldul conjunctural, obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Astfel, în industria prelucrătoare este preconizată o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +2%). Pentru fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor se va înregistra tendinţă de creştere (sold conjunctural +23%). Când vine vorba despre preţuri, managerii estimează o creştere moderată (sold conjunctural +9%). În ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -4% pe total industrie prelucrătoare.

Construcţiile, cea mai mare scădere

Managerii din construcţii se aşteaptă la o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural – 28%) şi a stocului de contracte şi comenzi (-24%). O scădere importantă este estimată şi la numărul de salariaţi (sold conjunctural-29%), dar preţurile lucrărilor de construcţie sunt preconizate a fi majorate (sold conjuctural +8%).

În sectorul de comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de scădere moderată a activităţii economice (sold conjunctural -10%) şi a volumului total al vânzărilor de mărfuri (sold conjunctural -14%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra scădere moderată (sold conjunctural -9%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -4%). Managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri pentru următoarea perioadă (sold conjunctural +28%).

În servicii cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o scădere moderată (sold conjunctural -10%). În sectorul de servicii se estimează pentru următoarele trei luni scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -6%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +15%).