Cercetătorii au aflat că deși are nenumărate beneficii miraculoase pentru organism, grapefruitul poate deveni un real pericol. Mai exact, acest fruct poate opri acţiunea medicamentelor totodată le poate împiedica să se descompună în ficat şi intestine.

Există mai multe grupe de medicamente care interacţionează cu acest fruct. Este vorba despre o serie de medicamente care sunt prescrise pentru hipertensiune, cancer, dar și alte afecțiuni care coboară colesterolul în sânge.

Grapefruitul interacționează de asemenea și cu medicamentele pe care pacienți care au suferit transplanturi le-au luat după intervenție. În acest context, cercetătorii subliniază faptul că în cazul în care un medicament nu are acţiunea prevăzută, viaţa pacienţilor poate fi pusă în pericol.

De asemenea, sursa citată precizează că farmaciștii sunt cei care ar trebui să-i avertizeze pe pacienți în legătură cu efectele grapefruit-ului asupra medicației lor pentru a evita un real pericol.

Pe de altă parte, în afară de interacțiunea sa cu medicamentele, grapefruitul are o mulțime de beneficii. Acest fruct conține mai multă apă decât orice alt fruct, mai exact 92%, fiind eficient în hidratarea organismului.

Adevărul despre grapefruit

Totodată, studiile au demonstrat că grapefruitului ajută la scăderea în greutate. Astfel, persoanele care mănâncă jumătate de grepfruit proaspăt sau beau suc de grepfruit înaintea fiecărei mese slăbesc mai mult decât cei care nu fac asta.

Grapefruitul este eficient și în cazul reducerii nivelului de colesterol rău. Potrivit unui studiu din 2006 publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry, un singur grepfruit pe zi poate reduce nivelulul colesterolului rău (LDL) cu până la 15, 5%.

Cercetătorii au analizat 57 de pacienţi cu vârste cuprinse între 39 şi 72 de ani, care aveau un valori ridicate ale colesterolului şi trecuseră printr-o operaţie de bypass din cauza problemelor cu inima. Astfel, timp de o lună, o parte dintre ei au consumat grepfruit zilnic (fie roşu sau alb) în timp ce restul, din grupul de control, nu au consumat acest fruct.

În ceea ce privește rezultatele, primul grup, mai ales cei care au consumat grepfruit roşu, au înregistrat o scădere a nivelului colesterolului.

Totodată, grapefruitul poate să reducă și nivelul trigliceridelor. Acelaşi studiu a arătat că un grepfruit pe zi poate reduce nivelul trigliceridelor cu până la 27%. Grepfruitul roşu, în special, a înregistrat cele mai bune rezultate când vine vorba de reducerea valorii trigliceridelor.