Majoritate oamenilor consumă băuturi inflamatorii fără să realizeze cât de nocive sunt și că pot provoca balonare, crampe, creșterea în greutate, indigestie. Experții în nutriție spun de ce anumite băuturi, pe care majoritatea oamenilor le consumă, ar trebui eliminate și din vocabular și din alimentație.

Uitați de băuturile carbogazoase

Dacă sunteți amatori de sucuri carbogazoase sau alte băuturi care conțin zahăr, Hunnes sugerează să schimbați regisgtrul și să treceți pe Kombucha. Este o băutură acidulată, cu un gust dulce-acrișor, care se prepară cu ceai.

Se consumă de peste 2000 de ani în China, dar a devenit populară în Europa abia în secolul XX, fiind bogată în probiotice, antiinflamatoare. „Probioticele și antioxidanții din kombucha sunt antiinflamatorii și pot ajuta la promovarea sănătății intestinale”, explică nutriționista Helen Komova.

Ea amintește că băuturile carbogazoase sunt cele mai inflamatorii deoarece pot provoca rezistență la insulină. Inflamația poate avea un impact negativ asupra pierderii în greutate, deoarece modifică răspunsurile la leptine în organism. „Se pare că kombucha poate încetini digestia carbohidraților, probabil grație efectelor antiinflamatorii pe care le are asupra tractului gastro-intestinal”, spune Hunnes, potrivit Shefinds. 

Înlocuiți energizantele cu cafea ușor îndulcită

Băuturile energizante agravează simptomele inflamatorii, spune Komova. Cu o cantitate mare de zahăr, arome asemănătoare fructelor și o doză mare de cofeină, băuturile energizante sunt preferate de mulți, dar potențialul lor de a provoca inflamații este o preocupare constantă.

”Eliminați aceste băuturi din regimul de slăbire”, spune Komova. „Majoritatea conțin îndulcitori, coloranți și zaharuri adăugate. Acești compuși artificiali pot provoca inflamații cronice”, avertizează ea.

Dacă aveți nevoie de un plus de energie care să vă ajute să vă treziți dimineața, ar fi bine să beți fie cafea neagră simplă (care conține zero calorii) fie băuturi „îndulcite ușor” cu îndulcitori pe bază de plante.

Evitați ceaiul îndulcit!

Ceaiul îndulcit este un răsfăț delicios, dar ar trebui evitat dacă suntem predispuși la inflamație. Băuturile îndulcite cu zahăr, inclusiv ceaiurile, pot duce la un aport mai mare de calorii. Iar acest lucru poate duce la modificări ale metabolizării grăsimilor.

„Există un risc crescut de boală a ficatului gras, în care grăsimea se acumulează în ficat. Prea multă insulină ca urmare a aportului ridicat de zahăr poate fi, de asemenea, dăunătoare arterelor și inimii.

Pentru o mai bună sănătate și mai ales dacă doriți să preveniți inflamația, e de preferat să beți ceai cu gheață neîndulcit, deoarece conținutul său de flavonoide aduce beneficii foarte mari. Experții concluzionează că un „ceai cu gheață neîndulcit este o alegere mult mai bună” din acest motiv, asigurând o sănătate digestivă de care avem nevoie.