Consumul băuturilor îndulcite cu zahăr a fost asociat cu un risc crescut de boli de inimă, accident vascular cerebral, rezistență la insulină și o viață mai scurtă.

Un nou studiu prezentat la NUTRITION 2025, reuniunea anuală a Societății Americane pentru Nutriție, sugerează că băuturile dietetice nu sunt așa de bune cum am crede. Iată ce au descoperit autorii studiului, conform eatingwell.com.

Cum a fost realizat studiul privind băuturile dietetice

Cercetătorii au extras date din studiul Coronary Artery Risk Development in Young Adults (CARDIA), un studiu de 30 de ani care a început în 1985. Acesta a inclus 4.654 de adulți, aproape 55% femei, cu o vârstă medie de 25 de ani la începutul studiului, acesta fiind numit și nivel de referință.

Dietele participanților au fost evaluate la momentul inițial și din nou peste 20 de ani. Mai exact, cercetătorii au căutat aportul mediu cumulativ de îndulcitori artificiali, băuturi dietetice, aspartam și sucraloză. Participanții au fost plasați în categorii, numite chintile, în funcție de aportul lor din aceste substanțe.

Cercetătorii au căutat diagnostice de diabet pe parcursul celor 20 de ani de urmărire și au găsit 691 de cazuri. Aceștia au definit diabetul ca o glicemie à jeun mai mare de 126 mg/dl, o glicemie mai mare de ≥ 200 mg/dl după un test de toleranță la glucoză, o A1c mai mare de 6,5% sau utilizarea de medicamente pentru diabet la vizitele de urmărire.

Ce a arătat acest studiu

Analizele statistice au fost ajustate în funcție de anumite date demografice, inclusiv vârsta, sexul, rasa, educația, aportul energetic, activitatea fizică, fumatul, consumul de alcool, calitatea dietei și antecedentele familiale de diabet.

Ce au descoperit cercetătorii

Participanții care au consumat cele mai multe băuturi dietetice au avut un risc cu 129% mai mare de diabet comparativ cu cei care au băut cele mai puține băuturi dietetice.

Comparativ cu cei cu aporturi mai mici, cei cu cel mai mare aport de zaharină, un îndulcitor artificial care se găsește uneori în băuturile dietetice, au avut un risc cu 110% mai mare de diabet.

Cum se aplică acest lucru în viața reală

Băuturile îndulcite cu zahăr pot contribui la zahărul adăugat în dietă. Dar acest studiu sugerează că înlocuirea băuturilor carbogazoase obișnuite și a altor băuturi îndulcite cu unele dietetice s-ar putea să nu fie benefice în modurile pe care le sperați. De asemenea, sugerează că acestea pot crește semnificativ riscul de a dezvolta diabet – exact opusul a ceea ce ați putea crede.

Comunitatea științifică a dezbătut și discutat despre siguranța îndulcitorilor artificiali. Și, deși FDA listează îndulcitorii artificiali drept „în general recunoscuți ca fiind siguri”, cercetările sunt mixte cu privire la înlocuitorii de zahăr – în special când vine vorba de sănătatea intestinală.

Acest studiu nu a inclus alcooli de zahăr, un tip de îndulcitor artificial, dar alte studii au arătat că și aceștia pot prezenta un anumit risc, inclusiv pentru cheaguri de sânge, care cresc riscul de accident vascular cerebral și infarct miocardic.