Câteva mii de cadre medicale au demonstrat marţi în mai multe oraşe din Franţa pentru a cere mai multe resurse pentru spitalele publice şi întreg sistemul de sănătate şi pentru a reaminti guvernului promisiunile făcute la vârful epidemiei de coronavirus, relatează AFP.

La Paris, ciocniri au izbucnit la sfârşitul marşului iar forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii. Infirmieri, asistenţi medicali, medici, brancardieri au plecat de la Ministerul Sănătăţii în spatele unui banner cu mesajul “Este urgent să se acţioneze”.

Lansate la sfârşitul lunii mai, consultările, denumite “Ségur de la santé”, după unul dintre bulevardele care se învecinează cu ministerul, urmează să materializeze până la începutul lunii iulie “planul masiv de investiţii şi modernizare” promis de preşedintele francez Emmanuel Macron.

Au fost planificate sute de mitinguri

În Franţa, peste 220 de mitinguri au fost planificate ca parte a acestei zile de acţiune naţională, organizate la apelul a zeci de sindicate şi colective de cadre medicale. Mii de manifestanţi au demonstrat de asemenea la Bordeaux, Marsilia, Caen, Lyon.

Obiectivul acestora este să se profite de sprijinul obţinut din partea populaţiei în timpul crizei de sănătate pentru a obţine beneficii pentru angajaţii spitalelor şi căminelor de bătrâni, salutaţi ca “eroi în halate albe” de şeful statului la începutul epidemiei.

Epidemia de coronavirus a făcut circa 30.000 de morţi în Franţa din martie, unul dintre cele mai grave bilanţuri ale deceselor din lume. Cadre medicale şi membri ai personalului spitalicesc s-au aflat în prima linie şi au fost grav încercaţi, însă criza de sănătate a evidenţiat doar o situaţie deja extrem de degradată de mulţi ani în spitale.