Informație de ultim moment pentru persoanele care stau în chirie! Legea spune clar. Trebuie să plătești

Mai precis, Codul Civil stipulează că, în funcție de tipul reparației, finanțarea poate cădea în sarcina proprietarului (n.red. locatorul) sau a chiriașului (n.red. locatarul).

Conform Articolului 1788 din Codul Civil sarcina reparaţiilor este stabilită în funcție de anumite circumstanțe:

  • Alineatul 1 -„locatorul este obligat să efectueze toate reparaţiile care sunt necesare pentru a menţine bunul în stare corespunzătoare de întrebuinţare pe toată durata locaţiunii, conform destinaţiei stabilite potrivit art. 1799 (n.red. destinația stabilită prin contract; aceasta poate fi locuință, sediu de firmă etc)”;
  • Alineatul 2 -„sunt în sarcina locatarului reparaţiile locative, a căror necesitate rezultă din folosinţa obişnuită a bunului”.

Articolul 1802 din Codul Civil menționează că „în lipsă de stipulaţie contrară, reparaţiile de întreţinere curentă sunt în sarcina locatarului.”

Astfel, se poate stabili, prin contract, că și reparațiile curente pot cădea în sarcina locatorului deși, în mod normal, acestea cad în sarcina celui care folosește spațiul respectiv, notează cursdeguvernare.ro

Reparații necesare pentru a menține bunul în stare corespunzătoare

În seria reparațiilor necesare pentru a menține bunul în stare corespunzătoare de întrebuințare se numără lucrările de consolidare a locuinței, la părțile comune ale imobilului, care sunt folosite de mai mulți locatari, precum liftul, reparații la acoperiș, înlocuirea ferestrelor apartamentului, înlocuirea țevilor de apă vechi, înlocuirea caloriferelor vechi, reparații la centrala ce asigură încălzirea, reparații cauzate de forța majoră sau cazul fortuit etc.

Totodată, articolul 1351 din Codul Civil arată că forţa majoră este orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil şi inevitabil iar cazul fortuit este un eveniment care nu poate fi prevăzut şi nici împiedicat de către cel care ar fi fost chemat să răspundă dacă evenimentul nu s-ar fi produs.

În câteva exemple, reparații locative a căror necesitate rezultă din folosinţa obişnuită a bunului și care cad în sarcina chiriașului sunt înlocuirea unui bec ars, înlocuirea unei garnituri roase de la robinet, costul pentru desfundarea chiuvetei dacă scurgerea s-a blocat cu resturi de mâncare, zugrăvirea pereților în bucătărie dacă aceștia s-au îngălbenit de-a lungul timpului din cauza fumului de la gătit.

Trebuie menționat că locatarul trebuie să suporte costurile în cazul stricăciunilor care au apărut din vina lui.

„Locatarul răspunde pentru degradarea bunului închiriat în timpul folosinţei sale, inclusiv cea cauzată de incendiu, dacă nu dovedeşte că a survenit fortuit”, arată Articolul 1822 din Codul Civil.