Sâmbătă, 11 martie, a avut loc la Moscova un forum cu tema „Aspecte practice şi tehnologice ale războiului informaţional şi cognitiv în realităţile moderne”. În cadrul evenimentului au participat jurnaliști apropiaţi de Kremlin, academicieni şi susţinători ai ideii de Novorossia, o confederație autoproclamată ce se află în sud-estul Ucrainei.

În timpul unei discuţii de grup, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe şi una dintre figurile centrale ale comunicărilor propagandistice oficiale, a declarat că Kremlinul nu poate repeta abordarea stalinistă de a stabili un echivalent modern al Biroului de Informaţii sovietic pentru a controla în mod centralizat spaţiul informaţional intern al Rusiei, din cauza luptelor dintre „elitele” de la Kremlin.

Declaraţia Mariei Zaharova este demnă de remarcat

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a transmis că declaraţia Mariei Zaharova este demnă de remarcat şi susţine mai multe dintre evaluările de lungă durată ale Institutului cu privire la fisurile apărute în regimul de la Kremlin şi a dinamicii de control asupra spaţiului informaţional.

De asemenea, ISW subliniază că declaraţia susţine mai multe evaluări:

  • că există lupte interne la Kremlin între membrii-cheie ai cercului intim al lui Vladimir Putin;
  • că Vladimir Putin a cedat în mare măsură spaţiul informaţional rusesc de-a lungul timpului unei varietăţi de actori cvasi-independenţi;
  • Vladimir Putin este aparent incapabil să ia măsuri decisive pentru a recâştiga controlul asupra spaţiului informaţional rusesc.

Nu este clar de ce Zaharova ar fi recunoscut în mod deschis aceste probleme într-un cadru public

ISW notează că nu este clar de ce Zaharova, un comunicator experimentat, ar fi recunoscut în mod deschis aceste probleme într-un cadru public.

„Este posibil ca Zaharova să fi discutat direct aceste probleme, pentru prima dată, pentru a tempera aşteptările bloggerilor naţionalişti ruşi cu privire la capacităţile actuale ale Kremlinului de a se coagula în jurul unui narativ unic sau, eventual, chiar a unei politici unificate”, a scris ISW în analiza sa.

Cele mai dure critici la adresa războiului din Ucraina vin tocmai de la cei însărcinați să lupte pentru Rusia

Atacurile lansate de unii dintre oamenii care sunt în prima linie arată că în rândul elitei Rusiei au loc lupte tot mai mari, pe fondul eșecurilor forțelor ruse pe câmpul de luptă, susține publicația americană.

La un an de la invadarea Ucrainei, președintele rus Vladimir Putin nu vrea să pună capăt războiului, în ciuda pierderilor mari suferite, arată o analiză publicată de Foreign Policy.

Într-un discurs anterior, președintele nu a spus nimic despre „operațiunea militară specială”, care trebuia să se încheie rapid și să culmineze cu prăbușirea regimului de la Kiev. În schimb, le-a spus conaționalilor săi să se pregătească pentru un drum lung. Elita rusă și parlamentarii prezenți la eveniment au aplaudat în picioare când Putin s-a referit la regiunile Donețk, Herson, Lugansk și Zaporojie, ca fiind teritoriu al Rusiei.

El a omis, însă, detalii importante, cum ar fi faptul că forțele ruse au fost obligate să se retragă din Herson, iar acum înregistrează cel mai mare număr de morți de la începutul războiului. Nu este clar câți dintre cei prezenți au luat ca bun argumentul lui Vladimir Putin despre victoria Rusiei. Este însă incontestabil că recentele critici la adresa războiului, făcute chiar de cei care luptă pe front, sunt din ce în ce mai puternice.