Este alertă printre credincioși mai ales după ce noi măsuri au fost luate de autoritățile din Iași pentru pelerinii care vor participa la Hramul Sfintei Parascheva. Situația este explozivă, s-au format cozi uriașe iar oamenii așteaptă să se roage de la distanță.

Racla cu sfintele moaște nu va mai fi atinsă de credincioși iar credincioşii vor fi legitimaţi înainte. Cei veniți din alte zone, au ajuns cu câteva zile înainte la Iaşi pentru a se ruga la moaştele Sfintei Parascheva. Începând cu 8 octombrie, racla cu Sfintele Moaşte nu va mai putea fi atinsă.

Autorităţile din Iaşi au luat măsuri dure și vor institui filtre la intrările în municipiu. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași a impus o serie de restricții pentru pelerinii proveniți din alte zone din afara municipiului, astfel încât evenimentul religios va fi restricționat.

 

Trebuie amintit că sute de credincioşi au stat, luni, la o coadă formată pe zeci de metri pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, cu câteva zile înainte ca racla să fie scoasă din Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Autorităţile centrale au decis ca la pelerinaj să participe doar localnicii, pentru a limita răspândirea noului coronavirus. Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a declarat că instituţia se va supune deciziei luate la nivel central.

Luni, la prânz, sute de persoane au stat la coadă pentru a ajunge la racla Sfintei, iar timpul de aşteptare a fost de aproximativ 30 de minute.

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a luat decizia de a nu mai scoate racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, după ce pelerinajul pentru credincioșii din afara municipiului Iași a fost interzis. De altfel, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași a luat decizii radicale. Trebuie menționat că măsurile sunt valabile în perioada 8 – 15 octombrie, pe perioada desfășurării sărbătorii religioase ocazionate de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, în municipiul Iași.