Își construiesc singuri rachetele! Vestea cumplită venită chiar acum: Bineînțeles că vor lovi …

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a adăugat duminică la o lungă serie de declarații belicoase pe care el și miniștrii săi le-au adresat Greciei, amenințând de data aceasta că va lovi țara, mai exact capitala Atena, cu o rachetă „dacă nu vă păstrați calmul”.

Grecia se teme de rachetele noastre. Ei spun că racheta TAYFUN va lovi Atena, o va face, dacă nu vă păstrați calmul”, a declarat Erdogan duminică, potrivit jurnalistului Ragip Soylu, șeful biroului turc al site-ului de știri Middle East Eye.

Tayfun (în turcă „taifun”) este o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune, sau SRBM, dezvoltată de Turcia și testată la 18 octombrie anul trecut. Cu o rază de acțiune de aproximativ 560 de kilometri, raza sa de acțiune este mai mult decât dublă față de cea a rachetelor cunoscute în prezent din arsenalul Turciei, Bora-1.

Amenințările Turciei sunt mai vechi

Aceste tipuri de amenințări nu sunt noi, deși, în acest caz, sunt mai specifice decât de obicei. În urmă cu câteva zile, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a amenințat Grecia cu invazia dacă nu-și demilitarizează insulele din Marea Egee. Cavusoglu a spus că Turcia va „sosi brusc peste noapte”, o expresie pe care oficialilor turci le place adesea să o folosească.

Oficialii greci resping, de obicei, aceste declarații ca fiind o ofertă pentru un public intern. Dar, în condițiile în care Erdogan se confruntă cu o realegere dificilă anul viitor, aceștia sunt, de asemenea, îngrijorați că ar putea orchestra un incident ca un act de disperare. De asemenea, având în vedere că Grecia se va confrunta anul viitor cu o dublă alegere, în care este probabil ca între cele două scrutine să fie instalat un guvern interimar, oficialii guvernamentali se tem că Erdogan ar putea programa incidentul pentru a coincide cu această perioadă de minimă stabilitate în politica greacă, scrie eKathimerini.

Ankara reînnoiește amenințările de invazie

Într-o nouă escaladare, Ankara a amenințat că va invada insulele grecești dacă Grecia nu le demilitarizează, scria presa internațională în urmă cu o săptămână.

„Grecia ia măsuri negative pentru securitatea noastră, în ciuda circumstanțelor. Ea militarizează insulele. Prin urmare, nu este posibil să rămânem tăcuți în fața acestor pași. Grecia este cea care încalcă statutul acestor insule demilitarizate. Fie Grecia va face un pas înapoi și va respecta aceste tratate, fie vom face ceea ce este necesar. De aceea, onorabilul nostru președinte spune: ”Putem veni peste noapte dintr-o dată'”, a declarat Cavusoglu, subliniind că Turcia va continua să ia măsurile necesare atât în domeniul juridic, cât și în organizațiile internaționale, în special la ONU, și în teren. „Vom lua toate măsurile de precauție necesare. Grecia trebuie să rețină următoarele: Cine seamănă vânt, culege vâlvătaie. Dacă nu doriți pace, vom face tot ce este necesar. Dintr-o dată, într-o noapte”, a avertizat el.