Comisarul german pentru combaterea antisemitismului, Felix Klei, i-a avertizat pe evrei să nu poarte kippah – acoperământul de cap specific evreiesc – în spaţiile publice, din cauza recrudescenţei recente a infracţiunilor antisemite, transmite DPA.

„Îmi pare rău să spun că nu pot recomanda evreilor să poarte kippah peste tot în Germania”, a spus Klein, ale cărui comentarii au fost publicate sâmbătă de grupul de presă Funke.

În ultimii ani, exprimarea opiniilor antisemite a devenit tot mai acceptabilă social, a arătat comisarul, care şi-a justificat astfel schimbarea opiniei privind siguranţa portului kippah. El a arătat că 90% din autorii infracţiunilor antisemite din Germania sunt extremişti de dreapta şi doar puţini sunt musulmani „care urmăresc canale de televiziune arabe unde se transmite o imagine groaznică a Israelului şi a evreilor”.

Fostul politician Michel Friedman, gazda unor emisiuni de tip talk show, unul din cei mai cunoscuţi membri ai comunităţii evreieşti din Germania, a apreciat comentariile lui Klein drept „o recunoaştere a eşecului” guvernului de la Berlin de a-i proteja pe cetăţenii evrei.

„Dacă un reprezentant al guvernului federal spune oficial comunităţii evreieşti: ‘Nu sunteţi feriţi de antisemitism şi violenţe peste tot în Germania’, asta înseamnă o acuzaţie la adresa statului de drept şi a realităţii politice din Germania”, a spus Friedman, care a recomandat „tuturor să ia foarte în serios aceste declaraţii – acolo unde evreii nu pot trăi în siguranţă şi liberi, nici alţii nu vor putea, la un moment dat”.

Numărul de infracţiuni cu caracter antisemit a crescut în Germania cu 10%, de la 1504 în urmă cu doi ani la 1646 anul trecut. Dintre aceste cazuri, 37 au implicat violenţă în 2017, respectiv 62 în 2108, conform datelor oficiale.