Ronald Lauder, care a depus mărturie în faţa unei subcomisii a Camerei Reprezentanţilor a Congresului consacrată fenomenului creşterii antisemitismului în Europa, a declarat că la 70 de ani de la Al Doilea Război Mondial, evreii de pe Bătrânul Continent "trăiesc din nou cu teamă".

"Statele Unite pot şi ar trebui să vorbească tare şi clar şi să condamne acest demon, ura radicală islamistă împotriva evreilor", a adăugat Lauder.

Ronald Lauder şi-a exprimat regretul în legătură cu absenţa unui înalt oficial american în prima linie a marii demonstraţii de la Paris împotriva atacurilor la revista Charlie Hebdo şi de la un supermarket evreiesc din luna ianuarie anul acesta.

"Unde sunt Statele Unite ale Americii? De ce Statele Unite ale Americii nu conduc lumea în această criză?", sunt întrebări lansate de Lauder, citat de AFP.

Ronald Lauder, pe de o parte, iar şi pe de altă parte Roger Cukierman, unul dintre liderii comunităţii evreieşti din Franţa, precum şi Dan Asmussen, din comunitatea evreiască daneză, au reamintit recentele asasinate comise împotriva evreilor în Franţa, la Paris şi la Toulouse, ca şi cele din Danemarca, la Copenhaga.

Societatea daneză "nu a fost niciodată antisemită şi cele mai multe ameninţări la adresa evreilor danezi, ca peste tot în Europa, provin de la minoritatea musulmană radicalizată", a spus Asmussen solicitând comunităţii musulmane "să condamne teroarea în numele lui Allah".

Evreii "sunt în prima linie, dar nu sunt singurele victime" ale unui război mondial al "fanaticilor barbari medievali care taie capete, lapidează femei cu pietre şi ucid copii", a adăugat Cukierman.

Pentru preşedintele Consiliului Reprezentativ al Instituţiilor Evreieşti din Franţa, jihadiştii nu învaţă jihad-ul din ziare sau de la televiziune, ci "în penitenciarele franceze şi de pe Internet", mai notează AFP.

Prin urmare, el a făcut apel la "prietenii noştri americani", pentru a face presiuni asupra furnizorilor de acces la Internet, astfel încât aceştia să "stabilească limite acestui potop de ură care circulă pe Internet".

Potrivit lui Lauder, creşterea micilor grupuri neonaziste şi "ura patologică împotriva Israelului" a unor elite educate explică, de asemenea, creşterea anti-semitismului.

În timpul acestei audieri, politicienii au anunţat lansarea unui grup de lucru compus din opt membri pentru combaterea antisemitismului. Acesta va fi un forum de alertare a aleşilor cu privire la această formă de intoleranţă şi pentru a lucra împreună cu executivul, cu lideri străini şi cu societatea civilă în scopul găsirii soluţiilor de contracarare a acestei tendinţe îngrijorătoare, mai scrie AFP.