Erste Group a creat, structurat şi în final a asigurat finanţarea creanţelor pentru achiziţionarea de acţiuni la Medicover Property & Development Sp z o.o., proprietarul Spitalului Medicover din Varşovia, de către Celox Group din Luxembourg. Spitalul Medicover este principalul activ din portofoliul de unităţi medicale deţinut de Medicover din Polonia, aflat în plină dezvoltare.

Creditul de investiţii a fost acordat pe o perioadă de 10 ani.

"Medicover ocupă o poziţie privilegiată pe piaţa poloneză deoarece deţine o infrastructură spitalicească semnificativă şi propria licenţă de asigurare, ceea ce permite constituirea unui lanţ de valoare complet integrat. Suntem mândri să acordăm finanţare celui de-al doilea furnizor privat de servicii medicale ca mărime din Polonia. Erste Group este gata să continue finanţarea acestui sector, crucial pentru creşterea economică din regiunea ECE", a declarat Werner Weihs-Raabl, director Departament Finanţare Infrastructură în cadrul Erste Group.

Finanţarea de 32 milioane euro a achiziţiei Spitalului Medicover, complet echipat, operaţional şi modern, reprezintă prima finanţare a unui spital privat din ECE de această mărime acordată de Erste Group, dar şi o premieră pentru activitatea băncii în Polonia.

Mai mult, Spitalul Medicover din Varşovia este o tranzacţie de referinţă fiind prima unitate medicală privată din Polonia care oferă o
gamă foarte largă de servicii spitaliceşti şi asigură tratamente medicale la cele mai înalte standarde internaţionale atât beneficiarilor de asigurare Medicover ("primul spital general recomandat"), cât şi persoanelor particulare, contra cost.

Spitalul are o capacitate de 180 de paturi, precum şi cinci săli de operaţie complet echipate şi un hotel privat cu şase camere (pentru membrii familiilor sau tratamente private), fiind una dintre cele mai mari investiţii într-o unitate medicală privată din ECE.

Medicover Group este principalul furnizor de servicii medicale din ECE, deservind peste 6.000 de companii şi peste 400.000 de persoane în unităţile sale din Polonia, Germania de Est, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, România şi Ucraina.

În ultimii ani s-a constatat o nevoie acută de investiţii private în sectorul medical privat din ECE, dat fiind că finanţarea publică din domeniul sănătăţii s-a dovedit insuficientă şi urmează să scadă în continuare în anii următori.

Erste Group este principalul furnizor de servicii financiare din Europa Centrală şi de Est. Cei peste 50.000 de angajaţi deservesc 17,7 milioane de clienţi în 3.200 de sucursale din opt ţări (Austria, Republica Cehă, Slovacia, România, Ungaria, CroaÑia, Serbia, Ucraina). La data de 31 martie 2011, totalul activelor deţinute de Erste Group era de 213,5 miliarde euro, profitul net de 260,6 milioane euro şi raportul cost-venit de 50,2%.

Conform raportului "Piaţa privată a serviciilor medicale din Europa Centrală si de Est” publicat de PMR Publications, valoarea estimată a pieţei de servicii medicale private este de 24 miliarde euro în 2011, cu o creştere medie de 20% pe an. Ţările incluse în analiză sunt Polonia, Ungaria, Rusia, Slovacia, Republica Cehă, Bulgaria si România.
SURSA: Agerpres