Propunerea de arestare preventivă în lipsă a fost admisă în data de 4 mai (dosarul 11273/3/2016), judecătorul nefăcând o analiză temeinică a argumentelor invocate de apărare, susține contestația avocatului Cătălin Breazu.

Acesta invocă mai multe argumente pentru a-și susține contestația, iar primul este legat de faptul că Tribunalul București nu este competent să judece cererea de arestare formulată de DNA, competența fiind a Curții de Apel București.

Este greu de înțeles această eroare la nivelul procurorilor DNA și Adamescu Alexander, conform unui comunicat de presă al grupului TNG, consideră că are de fapt legătură cu demersul concertat de a forța falimentul companiei Astra, început în urmă cu mai bine de doi ani și jumătate, încă de pe vremea lui Dan Radu Rușanu, fost președinte al Autorității de Supraveghere Financiară și desăvârșit de Mișu Negrițoiu, actualul președinte al ASF.

În continuare, contestația invocă faptul că arestarea ar însemna înlăturarea prezumției de nevinovăție și totodată subliniază că  nu există probe sau indicii temeinice în baza cărora persoana în cauză ar fi săvârșit o infracțiune. Avocatul mai enumeră încă patru motive pentru care solicită respingerea propunerii de arestare preventivă în lipsă: arestarea nu este necesară pentru a asigura o mai bună desfășurare a procesului penal, arestarea nu este o măsură proporțională cu gravitatea acuzației, persoana în cauză nu a fugit de la locul faptei și nu s-a ascuns sau sustras de la urmărirea penală, ci pur și simplu a cerut să fie înștiințată prin poștă și recomandata nu a ajuns la adresa corespunzătoare. Nu în ultimul rând, Cătălin Breazu atrage atenția că persoana în cauză nu reprezintă un pericol pentru ordinea publică, iar faptele incriminate (dare de mită) au fost săvârșite acum trei ani, urmărirea penală fiind începută de 2 ani, fără ca în acest interval de timp să se considere că este necesară arestarea sa.

Prin Referatul cu propunerea de luare a măsurii arestării preventive în lipsă, din data de 25 martie 2016, DNA a solicitat, în temeiul a patru articole de lege (art 202 C.pr.pen., art. 203 alin. 3 C.pr.pen., art. 223 alin. 1 lit. a și alin. 2, art. 224 C.pr.pen), arestarea preventivă a lui Adamescu Bogdan Alexander pentru o perioadă de 30 de zile cu începere de la data punerii în executare a mandatului.

Reamintim că în februarie 2014, ASF, condusă de Mișu Negrițoiu, impus de premierul Victor Ponta după debarcarea lui Dan Rușanu, a decis unilateral deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială a societăţii Astra. A pus sarcina redresării financiare pe umerii firmei de consultanţă KPMG Advisory care, dacă ne uităm pe piața de profil, deține practic un monopol suspect, fiind auditorul tuturor firmelor de asigurări care contează.

Sursă: România Liberă