„Recentele modificări aduse Codului fiscal elimină facilitatea acordată cetăţenilor străini cu privire la exceptarea de la plata impozitului pe veniturile obţinute în străinătate, pe perioada primilor trei ani de şedere în România. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2012, expaţii ar putea fi obligaţi să plătească impozit statului român, nu doar pentru veniturile primite aici, ci şi pentru cele realizate în străinătate. Ei vor plăti impozit pe chirii, dobânzi, şi alte investiţii realizate în străinătate, în momentul în care şederea în ţara noastră depăşeşte 183 de zile, sau dacă centrul intereselor vitale al acestora se află în România”, spune Stela Andrei, Manager în cadrul departamentului de Asistenţă fiscală şi juridică al Ernst & Young România, referitor la reglementările noului Cod fiscal privind impozitarea cetăţenilor străini care lucrează în România.

De altfel, România era până acum printre puţinele ţări care acordau un astfel de răgaz, de trei ani, spre deosebire de multe alte ţări, unde străinii pot deveni rezidenţi impozabili pe veniturile mondiale, chiar din primul an de şedere.

Cine scapă de impozitare?

Cetăţenii străini care provin din statele care au încheiat tratate de evitare a dublei impuneri cu România pot evita această impozitare. Un certificat de rezidenţă fiscală pare să fie suficient pentru a-i scuti de la impozitarea veniturilor mondiale, chiar şi în cazul în care tratatul ar putea considera România drept stat de rezidenţă, cu drept prioritar de taxare – lucru prevăzut expres în Codul fiscal.

În plus, legislaţia româna prevede că rezidenţa se aplică pe întregul an calendaristic şi nu poate fi schimbată pe parcursul acestuia. Complicaţii în aplicarea noilor reglementări pot apărea însă în cazul în care tratatul sau legislaţia naţională a altor ţări permite rezidenţa parţială, explică reprezentanta Ernst & Young.

Ce se întâmplă începând cu 1 ianuarie 2012?

Cetăţenii străini care lucrează în România ar trebui să iniţieze din timp demersurile necesare pentru a primi certificatul de rezidenţă, mai ales ca obţinerea acestuia poate fi problematică. În cazul în care nu reuşesc să obţină un certificat de rezidenţă fiscală dintr-un stat cu care România are tratat de evitare a dublei impuneri, aceştia trebuie să ia în considerare obligaţia de a declara veniturile din străinătate până la 25 mai 2012, şi de a plăti impozit pe acestea, recomandă Stela Andrei.