"Aceasta nu este decât prima etapă a unui proces care îi vizează pe toţi ofiţerii şi subofiţerii instituţiei", a anunţat presei locale Eduardo Villanueva, şeful Direcţiei de Investigaţii şi de Evaluare a Carierei Poliţieneşti (DIECP).

DIECP a fost creată în 2012 pentru a curăţa forţele de poliţie de elementele sale corupte, autoare de dispariţii şi complice ale crimei organizate în această ţară care înregistrează rata de omucideri cea mai ridicată în lume (85,5 omucideri la 100.000 de locuitori în 2012, adică de aproape 10 ori mai mare decât media mondială, potrivit autorităţilor).

Aceste teste comportă depistări antidrog, examinări psihologice şi şedinţe de întrebări cu detectorul de minciuni. Patrimoniul suspecţilor şi cel al apropiaţilor lor vor fi anchetate pentru a se verifica dacă ele corespund venitului pe care îl declară.

Printre responsabilii care vor trebui să se supună acestor teste figurează şeful poliţiei, Juan Carlos Bonilla, supranumit ‘Tigrul’, pe care SUA îl suspectează de violări ale drepturilor omului, dar care beneficiază de sprijinul necondiţionat al preşedintelui Porfiruo Lobo.

Dl Villanueva, numit în aprilie 2012 la conducerea DIECP, a renunţat la atribuţiile sale în 26 martie, după ce a fusese ţinta criticilor faţă de lentoarea procesului de epurare a poliţiei. Înlocuirea sa va deveni efectivă după aprobarea ei de către Congres.

Hondurasul este subminat de activitatea violentă a cartelurilor de narcotraficanţi, în special mexicani, bandele criminale recrutând noi membri în cartierele sărace ale marilor oraşe şi susţinând frecvente războaie pentru acapararea de teritorii.

În Honduras, corupţia poliţienească este endemică. Potrivit Ministerului Public, părţi întregi din instituţie – care înregimentează 14.500 de elemente – au legături cu crima organizată.
Sursa: Agerpres