Engie SA, cea mai mare companie franceză de utilităţi, a precizat că oferta pentru EPI include obligaţii legate de dezafectare, evaluate la 1,1 miliarde de euro, care vor fi deconsolidate din bilanţul său. 

Planificata tranzacţie va avea un impact pozitiv net asupra datoriei Engie de 2,4 miliarde de euro. 

Directorul financiar al Engie, Judith Hartmann, le-a declarat jurnaliştilor că, pe lângă provizioanele de 1,1 miliarde de euro, Neptune va prelua de asemenea aproximativ 200 de milioane de euro din provizioanele de pensii. Aceasta aduce valoarea capitalului propriu la 3,4 miliarde de euro, din care Engie va primi 70%, sau 2,4 miliarde de euro în numerar. 

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că valoarea participaţiei de 70% la divizia de explorare şi producţie a petrolului şi gazelor este evaluată la 3,3 miliarde de euro (3,6 miliarde de dolari). În urma finalizării tranzacţiei, participaţia China Investment Corporation (CIC) la EPI va creşte de la 30 la 49%, în timp ce Neptune Energy va deţine 51%, susţin sursele. 

Anul trecut, compania franceză a anunţat că intenţionează să vândă active de 15 miliarde de euro, în special centrale termoelectrice, majoritatea pe cărbune, şi să investească 22 de miliarde de euro în perioada 2016 – 2018. Engie a vândut până acum active de opt miliarde de euro. 

Engie a stabilit un obiectiv de reducere cu 10% a emisiilor de CO2 până în 2020, majorarea capacităţilor sale de energie regenerabilă cu 50% în perioada 2009 – 2015 şi creşterea eficienţei energetice cu 40% până în 2018. 

Pe piaţa din România, Engie este prezentă în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice şi de mediu. 

AGERPRES