"În 24 mai a.c., pe platformele electronice ale BRM, s-a înregistrat un preţ minim record de 68,50 lei/MMh pentru gazele din producţia internă pe piaţa angro. Cantitatea tranzacţionată s-a cifrat la 300.000 MWh. Faptul că această tranzacţie s-a încheiat pe platformele electronice ale BRM reprezintă un argument pentru tranzacţionarea prin bursă de mărfuri, locul ideal de întâlnire al cererii cu oferta", se arată într-un comunicat al BRM 

Reprezentanţii BRM au arătat că tranzacţia a fost iniţiată de Engie România SA, însă nu au precizat cine a fost vânzătorul. 

Totodată, în comunicat se mai arată că, în cursul lunii mai, în Ringul gazelor naturale, la BRM s-a tranzacţionat o cantitate totală de 11,6 milioane MWh, cu un preţ mediu ponderat cifrat la 72,18 lei/MWh. De la începutul anului până în prezent, cantitatea de gaze naturale tranzacţionată la BRM a ajuns la 27 milioane MWh, iar preţul mediu ponderat a fost de 72 lei/MWh. Relevant este faptul că rezultatele din primele luni ale anului 2017 arată că volumul tranzacţiilor aproape s-a dublat faţă de întreg anul anterior, reprezentând aproximativ 43,6% din consumul naţional estimat pentru această perioadă. 

"Interesul participanţilor la piaţa pentru tranzacţiile din ringul BRM este evidenţiat de trendul ascendent înregistrat de cantităţile tranzacţionate începând din anul 2013 când BRM a obţinut licenţă de desfăşurare a activităţii de administrare a pieţelor centralizate în sectorul gazelor naturale. Astfel, cantitatea totală tranzacţionată în cei 4 ani a depăşit 49 milioane MWh", se mai arată în comunicat. 

În 19 iulie 2013, BRM a obţinut din partea ANRE licenţă de desfăşurare a activităţii de administrare a pieţelor centralizate în sectorul gazelor naturale, iar prima tranzacţie a avut loc în 21 octombrie 2013. De atunci, numeroşi operatori economici au achiziţionat gaze naturale pe platformele electronice ale BRM, la preţuri foarte avantajoase, pe parcursul a 1.200 de licitaţii. 

AGERPRES