Noi probleme în justiţie pentru Vasile Blaga, în prezent europarlamentar PNL. Procurorii doresc schimbarea încadrării juridice în dosarul în care aceste este judecat pentru fapte de corupţie (trafic de influenţă).

ÎCCJ va decide asupra schimbării încadrării juridice

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) va analiza marţi, 29 iunie, solicitarea procurorilor.

Procesul lui Vasile Blaga se află pe rolul instanţei supere din septembrie 2020 şi a ajuns aici având în vedere funcţia de demnitate publică (europarlamentar) în care Vasile Blaga a fost ales pe 26 mai 2019.

Tribunalul București a decis, pe 19 august 2020, ca procesul să fie rejudecat de ÎCCJ, după ce, atât procurorul de ședință, cât și avocații lui Vasile Blaga, au căzut de acord că tribunalul nu este competent să judece cauza în care demnitarul PNL este acuzat de trafic de influență, după ce ar fi primit prin interpuși 700.000 de euro de la fostul primar din Piatra Neamț Gheorghe Ștefan, în dosarul finanțării ilegale a campaniei electorale a PDL, potrivit justnews.ro.

De ce se rejudecă procesul lui Vasile Blaga?

În iulie anul trecut, Curtea de Apel Bucureşti a anulat decizia Tribunalului București prin care Vasile Blaga, fost secretar general al PDL, a fost achitat în octombrie 2017 pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

Sentinţa iniţială „este mai mult decât lapidară, examenul propriu al judecătorului care a condus la pronunțarea soluției lăsând loc arbitrariului și subiectivismului, având în vedere că prima instanță nu a înțeles să facă o analiză a întregului probatoriu administrat”, s-a arătat în motivarea Curţii de Apel Bucureşti.

Acuzaţiile aduse fostului secretar general al PDL

DNA Ploieşti l-a trimis în judecată pe Vasile Blaga pe 29 noiembrie 2016 pentru trafic de influenţă. Acesta a fost acuzat că a primit 700.000 de euro de la o societate comercială în schimbul exercitării influenţei, astfel încât respectiva firmă să obţină contracte cu două companii naţionale.

“În perioada 2011 – 2012, în calitate de secretar general al unui partid aflat la guvernare, inculpatul Blaga Vasile a primit, în patru rânduri, de la o societate comercială reprezentată de inculpatul Berdilă Horaţiu Bruno, suma totală de 700.000 euro, în schimbul exercitării influenţei prin intermediul inculpatului Ştefan Gheorghe (vicepreşedinte al aceluiaşi partid) asupra unei persoane care a deţinut consecutiv funcţii de conducere la două companii naţionale, astfel încât firma reprezentată de Berdilă Horaţiu Bruno să obţină contracte la cele două companii naţionale”, se arată în referatul DNA.

Blaga ar fi primit 500.000 de euro prin intermediul fostului primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan şi 200.000 de euro printr-un alt intermediar. Gheorghe Ștefan, zis Pinalti, a făcut un acord de recunoaștere a faptelor, pentru a obține o pedeapsă mai mică.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea