"Dacă acceptăm că alte mari puteri, inclusiv aliaţi, inclusiv prieteni în cele mai grele momente din istoria noastră, s-au pus în situaţia de a decide pentru diplomaţia noastră, securitatea noastră, uneori supunându-ne la cele mai mari riscuri, atunci noi nu mai suntem suverani", a declarat Emmanuel Macron, în cadrul unei ceremonii la Aachen, în Germania, primind prestigiosul premiu european Charlemagne. 

"Am făcut alegerea de a construi pacea şi stabilitatea în Orientul Mijlociu (…) Alte puteri, suverane ca şi noi, au decis să nu-şi respecte cuvântul. Ar trebui să renunţăm la alegerile noastre?", a întrebat el. 

Afirmaţii care, fără a-l numi, îl vizează pe preşedintele american Donald Trump, cu care Emmanuel Macron a manifestat înţelegere şi apropiere personală în timpul recentei sale călătorii la Washington. 

Donald Trump a anunţat marţi retragerea ţării sale din acordul nuclear iranian semnat la Viena în iulie 2015, prin care Iranul a fost de acord să-şi reducă programul nuclear în schimbul ridicării parţiale a sancţiunilor internaţionale. 

'Să nu fim slabi, să nu suferim', a afirmat şeful statului francez, care a pledat pentru o 'suveranitate europeană care trebuie să ne determine să facem din Europa o putere geopolitică, economică, climatică, alimentară, diplomatică'. 

"Condiţia posibilităţii (acestei suveranităţi) este aceea de a refuza ca alţii să decidă în locul nostru", a mai spus Macron.