Elveţia a anunţat vineri că a instituit sancţiuni financiare împotriva preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, căruia i se interzice să intre pe teritoriul său sau să-l tranziteze.

În acest mod, Berna se aliniază sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană.

Embargo asupra armelor

Sancţiunile, care vizează şi alte 14 persoane din Belarus, au intrat în vigoare la ora 17.00 GMT pe 11 decembrie, a precizat guvernul federal într-un comunicat.

Extinderea sancţiunilor permite Elveţiei să se alinieze Uniunii Europene (UE), scrie presa internațională.

Persoanele sancţionate – printre care Victor, fiul preşedintelui şi membru al Consiliului naţional de securitate – „sunt considerate responsabile de acte de violenţă şi de arestări arbitrare comise după alegerile prezidenţiale contestate în această republică”, a subliniat guvernul elveţian.

Bunurile celor 15 persoane vizate de sancţiunile instituite vineri sunt îngheţate şi li se interzice să intre în Elveţia sau să tranziteze ţara.

Guvernul federal include în această nouă ordonanţă şi un embargo asupra armelor pentru a denunţa „reprimarea permanentă împotriva societăţii civile şi a membrilor opoziţiei din Belarus”.

Elveţia se declară „foarte preocupată de tensiunile care se exacerbează în Belarus” şi face apel „la dialog între guvern şi societatea civilă”. Berna face apel la Minsk să se conformeze obligaţiilor sale internaţionale în materie de drepturile omului.

Mii de persoane au fost arestate

Opoziţia belarusă protestează în masă din luna august împotriva realegerii considerate frauduloase a lui Aleksandr Lukaşenko, care conduce fosta republică sovietică din 1994.

Susţinut de Moscova, el refuză să renunţe la putere şi nu a evocat decât vagi reforme constituţionale pentru a încerca să calmeze protestele, în timp ce mişcarea de contestare se confruntă cu o represiune constantă.

Lidera opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia, a anunţat că a avut o întrevedere cu ambasadorii ţărilor UE şi a îndemnat la noi sancţiuni economice împotriva întreprinderilor publice şi băncilor de stat bieloruse.

Svetlana Tihanovskaia s-a refugiat în străinătate, la fel ca aproape toţi reprezentanţii marcanţi ai opoziţiei care nu au fost plasaţi în detenţie.

De la începutul mişcării de contestare împotriva lui Aleksandr Lukaşenko, în vârstă de 66 de ani şi aflat la putere din 1994, mii de persoane au fost arestate, cel puţin patru au murit şi alte câteva zeci au denunţat torturi şi violenţe în timpul detenţiei.