Celebra localitate Gstaad (vestul Elveţiei) începe să aibă frisoane. Pentru locul preferat al exilaţilor fiscali străini, printre care celebrul cântăreţ francez Johnny Hallyday, sfârşitul avantajelor fiscale ar putea provoca serioase tulburări. La sfârşitul alegerilor din cantonul Berna, unde se află Gstaad, se va şti dacă se va pune capăt forfaitului fiscal, considerat o nedreptate pentru că permite impozitarea fără legătură cu veniturile reale ale beneficiarilor. Este aplicat doar străinilor. Forfaitul fiscal este un sistem de impozitare bazat pe nivelul de trai şi cheltuielile contribuabilului în Elveţia, şi nu pe veniturile sale reale.

Majoritatea beneficiarilor acestui sistem din cantonul Berna au reşedinţa în Gstaad, mică staţiune de sporturi de iarnă renumită pentru vilele sale luxoase şi unde stă, printre alţii, regizorul Roman Polanski. Johnny Hallyday are din 2006 o cabană la Gstaad. Potrivit cotidianului Le Matin, el a câştigat anul trecut 6,3 milioane de franci elveţieni (5 milioane de euro), dar nu a plătit decât 700.000 de franci elveţieni impozit, “adică ce cheltuieşte în două luni, potrivit apropiaţilor lui”, scrie ziarul.

“Localitatea, cantonul Berna şi Confederaţia (helvetică) sunt păgubite…La Gstaad, de exemplu, stau 13 familii de greci multimilionari care plătesc impozite ridicole; este scandalos”, a declarat recent în presă deputata socialistă din canton, Margret Kiener Nellen.

Sistemul forfaitului fiscal se reglementează diferit de la un canton la altul. În 2009, cantonul Zürich a renunţat la el, urmat de cantoanele Schaffausen şi Appenzell. Cantonul Basel urban urmează să elimine sistemul în 2014. În afară de Berna, cantonul Basel rural se pronunţă duminică în privinţa eventualei renunţări la forfaitul fiscal.

În 2010, în Elveţia se aflau 5.445 ‘refugiaţi fiscali’ care beneficiau de acest sistem. Contribuabilii au vărsat la bugetul Confederaţiei helvetice 668 de milioane de franci elveţieni.

În Franţa, subiectul exilaţilor fiscali este cu atât mai arzător cu cât miliardarul francez Bernard Arnault intenţionează să ceară cetăţenia belgiană în contextul în care guvernul francez prevede să impoziteze marile averi cu 75%.
Sursa: Agerpres