Elveţia a fost scoasă de către OCDE de pe lista gri a paradisurilor fiscale, după ce a respectat anumite condiţii referitoare la schimbul de informaţii în domeniu, transmite AFP.

Elveţia a fost inclusă în rândul ţărilor care cooperează în domeniul fiscal şi se alătură astfel altor 11 state şi regiuni care au fost excluse de pe lista gri, de la publicarea acesteia, în aprilie, de către Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OCDE).

Secretarul general al organizaţiei, Angel Gurria, a salutat progresul semnificativ înregistrat de autorităţile elveţiene.

Monaco şi Austria au reuşit la rândul lor, în ultimul moment, să iasă de lista gri, înaintea summitului G20 de la Pittsburgh care ar putea stabili sancţionarea paradisurilor fiscale.

Elveţia a încheiat un acord de colaborare în domeniul fiscal cu emiratul Qatar, după convenţii similare cu Austria, Danemarca, SUA, Finlanda, Franţa, Marea Britanie, Insulele Feroe, Luxemburg, Mexic, Norvegia şi Spania.

Potrivit acestor acorduri, Elveţia nu va mai putea recurge la secretul bancar, atunci când un stat semnatar cere informaţii pertinente referitoare la o persoană particulară sau o companie bănuită de evaziune fiscală.

Odată cu achiziţia People’s Bank of Georgia,  Dinu Patriciu îşi mută o parte din afaceri din Elveţia, în Olanda.

În comunicatul privind achiziţia băncii georgiene se menţionează că Liberty va prelua şi 60% din acţiunile brokerului Fairwind Securities din România, fostul Unicredit Securities, achiziţionat de Patriciu la scurt timp după vânzarea Rompetrol. Până acum, Fairwind Securities se afla sub umbrela Tailwind Holding, găzduit în Elveţia.

SURSA: Mediafax