"Avem un mandat clar, trebuie să furnizăm o stabilitate a preţurilor", a afirmat oficialul SNB într-o conferinţă de presă. Întrebat dacă Banca Naţională a Elveţiei ia în considerare majorarea ratei de schimb de 1,20 franci elveţieni pentru un euro, Jordan a refuzat să comenteze.

Criza din zona euro "’nu va dispărea probabil curând". Presiunile asupra francului vor rămâne o perioadă de timp, a avertizat oficialul SNB.

În 6 august, Banca Naţională a Elveţiei a decis să fixeze o rată de schimb de 1,20 franci elveţieni pentru un euro şi a indicat că va achiziţiona masiv euro, fără a ţine seama de riscul de a deţine acestă valută.

Luni, preşedintele SNB, Philipp Hildebrand, a afirmat că Banca Naţională a Elveţiei este pregătită să adopte noi măsuri pentru deprecierea francului dacă perspectiva economică şi deflaţia vor face necesară o astfel de decizie. ‘Francul este încă puternic apreciat faţă de euro la actualul curs de schimb. Ne aşteptăm să se deprecieze în timp’, a afirmat oficialul elveţian.

Potrivit sursei citate, dacă francul nu se va deprecia ar putea urma tendinţe deflaţioniste iar economia va fi afectată. "Dacă perspectiva economică şi deflaţia vor face necesară o astfel de abordare, suntem pregătiţi să adoptăm măsuri suplimentare", a mai spus Hildebrand.

La rândul său, Thomas Jordan a declarat că francul elveţian rămâne "o monedă foarte, foarte solidă".

Banca Naţională a Elveţiei susţine că supraevaluarea francului elveţian reprezintă "o ameninţare acută la adresa economiei elveţiene, care depinde de exporturi şi turism".

"Declaraţiile oficialilor SNB au avut impact, francul s-a depreciat în ultimele zile, în ciuda adâncirii crizei din zona euro", a explicat Thomas Costerg, economist la Standard Chartered Bank în Londra.

Îngrijoraţi de criza datoriilor din zona euro şi SUA, investitorii s-au reorientat masiv spre francul elveţian, care în acest an a atins o serie de valori record. Însă aprecierea rapidă a francului a provocat dificultăţi pentru companiile şi exportatori elveţieni, ale căror marje de profit s-au diminuat, obligându-i pe oficiali să reacţioneze.

"Pentru o economie mică, deschisă, nu este posibil să trăieşti mult timp cu o supraevaluare. După o analiză riguroasă, am ajuns la concluzia că nu este alt mijloc decât fixarea unei rate minime de schimb", a declarat vicepreşedintele SNB.
Sursa: Agerpres