Așadar, Elon Musk a dat în judecată OpenAI, dezvoltatorul ChatGPT, și pe directorul său executiv Sam Altman, printre alții. Cel mai bogat om de pe pământ îi acuză că și-au abandonat misiunea inițială a companiei de a dezvolta inteligența artificială în beneficiul umanității și nu al profitului.

Elon Musk a dat în judecată OpenAI, dezvoltatorul ChatGPT

Conform Reuters, în procesul intentat joi se spune că Altman și cofondatorul OpenAI, Greg Brockman, l-au abordat inițial pe miliardar pentru a face o companie „open source”, non-profit.

Termenul de „open source” face referire la codul sursă care este pus la dispoziție în mod liber pentru a putea fi modificat și redistribuit.

Produsele includ permisiunea de a utiliza codul sursă, documentele de proiectare sau conținutul produsului.

Totodată, modelul de „sursă deschisă” este un model de dezvoltare descentralizată a software-ului care încurajează colaborarea deschisă.

Avocații lui Musk au criticat compania susținută de Microsoft

De asemenea, avocații lui Musk au criticat compania susținută de Microsoft. Obiectivul companiei susținute de Microsoft pentru a face bani a încălcat acest contract, subliniază ei în procesul intentat la San Francisco.

Aceștia au spus și că firma a păstrat „un secret total” designul GPT-4, cel mai avansat model de inteligență artificială al său.

Elon Musk
Elon Musk SURSĂ FOTO: Dreamstime

Miliardarul din spatele Tesla și SpaceX a cofondat OpenAI în 2015

Amintim că Musk a cofondat OpenAI în 2015. Totuși, acesta a renunțat la conducerea acesteia în 2018. Sursa menționată amintește de faptul că el conduce și producătorul de vehicule electrice Tesla și producătorul de rachete SpaceX.

Totodată, a cumpărat Twitter pentru 44 de miliarde de dolari în octombrie 2022. În momentul de față, platforma de socializare folosește denumirea de X.

Antreprenorul Altman a fost concediat anul trecut de fostul consiliu de administrație al OpenAI. Acesta a declarat că a încercat să apere misiunea companiei de a dezvolta inteligența artificială în beneficiul umanității.

Câteva zile mai târziu, Altman s-a întors în companie cu un nou consiliu inițial.

Trebuie menționat că ChatGPT, chatbotul de la OpenAI, a devenit aplicația software cu cea mai rapidă creștere din lume în șase luni de la lansarea sa în noiembrie 2022.

A declanșat și apariția unor chatbot-uri rivale de la Microsoft și Alphabet. Au apărut și mai multe startup-uri care au profitat de acest entuziasm pentru a obține finanțări de miliarde de dolari.