Potrivit documentului, IAR este partenerul exclusiv al Airbus pentru fabricarea în România a elicopterului IAR-H215M. 
”IAR-ul există, pentru că a existat această cooperare, începută acum 50 de ani. România a decis, în 1968, să fabrice elicoptere sub licență vest-europeană și a ales Aerospatiale pentru a întemeia și la noi o fabrică de elicoptere. Practic, tot ce a făcut IAR în ultimii 48 de ani s-a datorat acestei cooperări. Este o pierdere imensă, dacă s-ar întrerupe această cooperare. Ceea ce s-a întâmplat astăzi însemnă o nouă pornire a dezvoltării de elicoptere la Brașov și ar repune pe harta lumii IAR-ul, ca fabricant de elicoptere, dar și România, ca fabricant de elicoptere. În același timp, ar aduce avantajul că orice client, care face parte din rândul instituțiilor de Apărare a României, va beneficia de un produs foarte bun, produs în țară, cu multiple avantaje, inclusiv asupra locurilor de muncă înalt calificate, așa cum spunea și domnul Olivier Michalon (n.r. Senior Vice President Airbus Europe) și, în opinia  mea este, poate, ultima șansă pentru IAR, ca fabricant, și pentru România, să aibă un produs de înaltă tehnologie și care, după cum vă spuneam, care să asigure viitorul companiei, cât și viitorul elicopter, de nouă generație, care va dota Forțele Aeriene ale României”, a declarat, pentru CAPITAL,Neculai Banea, Directorul General al IAR Brașov.

“Am sprijinit cu mândrie România timp de aproape 50 de ani, nu doar prin activități de asamblare și mentenanță a elicopterelor, dar și investind continuu și contribuind la modelarea industriei aeronautice prin programe educaționale unice pentru tânăra generație. Acum privim spre viitor prin acest parteneriat cu IAR pentru elicopterul H215M, înaintea unei decizii din partea Guvernului României de a pune în aplicare cooperarea noastră și de a livra Ministerului român al Apărării un elicopter multirol cu adevărat eficient din punct de vedere al costului, produs în România”, a răspuns Olivier Michalon, Senior Vice President pentru Europa al Airbus Helicopters.

”Eu cred că elicopterul IAR H215M va fi un elicopter foarte bun, pentru multiple misiuni, pe care va putea să le facă Armata României și, după cum vă spuneam, este un pas important astăzi, mă bucur că partenerul nostru tradițional Airbus Helicoptersne-a dat această posibilitate să reîncepem această cooperare istorică și să o ducem mai departe, la un alt nivel”, a continuat Directorul General al IAR Brașov.

 

”Domnule Director, sunt perfect de acord cu dumneavoastră. Pe hârtie, scrie 15 ani. Dar poate fi vorba despre mult mai mult! Prima noastră colaborare are o jumătate de secol – 50 de ani, este enorm. Nu cred că există foarte multe cooperări internaționale în domeniul aerospațial, care să dureze 50 de ani. Iar noi suntem foarte motivați, pentru că știm că vorbim de calitate înaltă, în România. Oportunitatea este aici și acum! Ultimul comentariu pe care vreau să-l fac este că am avut un succes atât de mare în cooperarea noastră, încât există foarte mulți interesați să o copieze. Și să pretindă că pot face, în câțiva ani, ce am făcut noi, în 50 de ani”, a declarat Olivier Michalon, Senior Vice President pentru Europa al Airbus Helicopters. 

50 de ani de colaborare

Relația Airbus cu IAR înseamnă peste 50 de ani de colaborare de succes având ca rezultat producere a peste 360 de elicoptere sub licență Airbus. De asemenea, Airbus și IAR sunt parteneri de peste 15 ani în compania Airbus Helicopters Romania (51% Airbus, 49% IAR), un centru de succes specializat în servicii de mentenanță și reparații pentru o gamă variată de elicoptere civile și militare din România și din alte țări. 75% din cifra de afaceri a Airbus Helicopters Romania este reprezentată de contracte la export. În 2016, a fost inaugurată fabrica Airbus Helicopters Industries pentru producția de elicoptere H215M.

H215M, un elicopter pentru câmpul de luptă

H215M este un elicopter robust, bimotor, certificat EASA și FAA, care include tehnologii și capabilități ultramoderne. Datorită dimensiunii sale, fiabilității și gradului de disponibilitate pentru zbor, H215M este elicopterul ideal pentru misiuni utilitare în medii extreme și pe câmpul de luptă.

H215M este un aparat versatil, dezvoltat pe baza experienţei Puma. Elicopterul, care beneficiază de avionică de ultimă generaţie, pilot automat în 4 axe şi cockpit de sticlă integral, este potrivit pentru misiuni utilitare în medii extreme, precum şi pe câmpul de luptă. 43 de state operează elicoptere Super Puma. De asemenea, H215M, varianta militară a lui H215, este un elicopter Airbus din familia Super Puma, care se remarcă prin robusteţe, existenţa funcţiei de autopilot, avionică, costuri competitive de operare şi mentenanţă, precum şi prin abilitatea de a fi dotat, în funcţie de preferinţe, cu sisteme pentru atac la sol şi pentru misiuni de sprijin aerian.

 

6.300 de locuri de muncă în România

Potrivit reprezentanților săi, companiei Airbus i se datorează crearea a aproximativ 6.300 de locuri de muncă directe și indirecte în România. Airbus împărtășește tehnologie și know-how cu partenerul său IAR și se implică în instruirea angajaților și în educarea tinerei generații. Aproximativ 150 de elevi învață în clasele cu profil aeronautic sponsorizate de Airbus la colegiul “Transilvania” din Brașov.

Airbus este lider mondial în aeronautică şi servicii în domeniul spaţial. În 2017 a generat venituri de 59 miliarde de euro şi a avut aproximativ 129.000 de angajaţi. Airbus oferă cea mai complexă gamă de avioane de pasageri, cu capacităţi între 100 – 600 de locuri. Airbus este, de asemenea, lider european în domeniile avioanelor cargo, de luptă, de transport şi pentru misiuni de salvare, precum şi una dintre companiile de top din industria spaţială mondială. În domeniul elicopterelor, Airbus livrează cele mai eficiente soluţii civile şi militare din lume.