Asociatia Europeana a Transportatorilor Aerieni Low Fares (ELFAA) solicita parlamentului din Polonia sa revizuiasca tarifele serviciilor de navigatie, practicate de Agentia de Servicii pentru Navigatie (PANSA). ELFAA acuza faptul ca tarifele practicate in Polonia pentru aeroporturile regionale in cazul transportatorilor low-cost au crescut cu pana la 960%. De asemenea, ELFAA si-a exprimat in fata Comisiei de Transporturi Aeriene a Parlamentului Polonez, ingrijorarea cu privire la intentia PANSA de a majora tarifele cu inca 40% anul viitor.

„In conditiile unei crize globale in industria transporturilor aeriene si a preturilor record la petrol, este inacceptabil pentru orice veriga a acestui sector de activitate sa creasca tarifele cu 960%. In mod sigur, PANSA exploateaza monopolul detinut, in defavoarea pasagerilor si a aeroporturilor regionale. Acest lucru ar putea duce la pierderea multor curse directe intre orasele din Polonia, ca urmare a tarifelor de-a dreptul prohibitive practicate”, a declarat secretarul general al ELFAA, John Hanlon.

Potrivit Asociatiei Europene a Transportatorilor Aerieni Low Fares, companiile low-cost din Polonia implementeaza in prezent cele mai dificile strategii de reducere a costurilor pentru a putea rezista pe piata. ELFAA precizeaza ca printre masurile implementate de transportatorii low-cost se numara inghetarea salariilor sau reducerea capacitatii de functionare.

Asociatia Europeana a Transportatorilor Aerieni Low Fares (ELFAA) este formata din 12 companii aeriene low-cost: clickair, easyJet, flybe, Jet2.com, Myair.com, Norwegian, Ryanair, Sky Europe, Sterling, Sverige Flyg, transavia.com si Wizz Air. ELFAA estimeaza ca in acest an, membrii sai vor transporta circa 150 de milioane de pasageri, cu ajutorul unei flote totale de peste 500 de aeronave. In prezent, companiile low-cost detin o cota de 35% din piata transporturilor aeriene intra-europene.

Sursa: ELFAA