Analistul Michael Ehrke este preocupat de studierea economiei, politicii si societatii in capitalismul postcomunist din estul si centrul continentului si activeaza in cadrul fundatiei germane Friedrich Ebert













Capital: Multi dintre capitalistii postcomunisti sunt eurosceptici si pledeaza pentru intarzierea aderarii la Uniunea Europeana. Care considerati ca va viitorul lor postaderare?


Michael Ehrke: Viitorul lor depinde de gradul de internationalizare al economiei romanesti, de transformarea pe care companiile transnationale o vor produce. Daca va fi mare, multi dintre capitalistii autohtoni vor deveni membri ai conducerii filialelor locale ale companiilor transnationale. Aceasta este rasplata pe care o primesc pentru serviciile aduse. Daca scenariul se dovedeste real, acesti oameni se vor topi pur si simplu in managementul transnationalelor si nu vor avea nimic de pierdut sau de castigat de pe urma aplicarii, la nivel national, a regulilor din Uniunea Europeana.
Daca insa internationalizarea economiei romanesti va fi redusa, iar companiile transnationale nu vor schimba substantial peisajul actual, acesti “comprador intelligentsia” vor ramane acolo unde se afla acum, in ceea ce Uniunea Europeana numeste zona gri a activitatilor semi-ilegale si ilegale, pe socoteala activelor si resurselor statului. In Europa de Vest, pietele si globalizarea sunt temperate de sindicate, patronate, societate civila, traditii, institutii si convingeri puternice. In Europa Centrala si de Est aceste forte sunt fie foarte slabe, fie ca si inexistente.


Capital: Au acesti oameni ceva de castigat de pe urma finantarilor europene pe care aderarea la va multiplica?


Michael Ehrke: Integrarea europeana si afluxul de finantari pe care il aduce ar putea oferi noi oportunitati de imbogatire ilicita, dar dimensiunile fenomenului vor fi reduse. Totusi, anumite sectoare economice vor fi dominate de activitati aflate la limita legalitatii sau ilegale. Este vorba despre constructii, transport si achizitii publice. Pe termen lung insa, adoptarea regulilor europene va limita la minimum posibilitatile de imbogatire frauduloasa de care capitalistii postcomunisti au profitat.



Capital: Care credeti ca va fi fructul combinatiei dintre cultura de afaceri estica si cea vestica?


Michael Ehrke: Nu exista o cultura de afaceri specifica Estului, deci nu putem vorbi despre un melanj cu cea vestica. In unele privinte totusi, capitalismul postcomunist ar putea constitui un fel de model pentru o anumita parte a elitelor politice si de afaceri din statele Uniunii Europene.


“Comprador intelligentsia” au facut averi exploatand si intermediind activele statului


Exponentii capitalismului postcomunist sunt, in marea lor majoritate, inca legati organic de sectorul public.

Multi dintre ei provin dintre fostii administratori ai intreprinderilor comuniste, imbogatiti in urma privatizarilor sau a dezintegrarii si vanzarii activelor statului contra unor sume simbolice.

Afacerile lor prospera de pe urma contractelor publice, contracte incheiate, de regula, in detrimentul statului. Ei formeaza o clasa de intermediari intre cunostintele specifice privind mediul local si capitalismul international, fiind desemnati in literatura de specialitate cu termenul de
“comprador intelligentsia”.