Oficialul egiptean a precizat că studiul de fezabilitate a fost finalizat, iar următorul pas este elaborarea reglementărilor şi punerea la punct a infrastructurii electronice care să formeze conexiunile între fermieri şi traderi. Planul este ca în primul an să fie tranzacţionate două milioane de contracte urmând ca în decurs de cinci ani să se ajungă la 9,5 milioane tranzacţionate anual. 

'Vom înfiinţa prima bursă de produse agricole din Egipt şi Orientul Mijlociu', a declarat, la rândul său, Iman al Mutlaq, directorul general al Sigma Investments, care este implicată în acest proiect. 

Acesta a adăugat că, în prima fază, la viitoarea bursă se vor tranzacţiona opt materii prime: şase produse agricole plus petrol şi aur, urmând ca acest număr mic să ajute la promovarea unor volume mari de tranzacţii în faza iniţială. 
'Nu vom copia pur şi simplu alte burse. Aceasta va fi o bursă egipteană şi preţurile vor fi afişate în lire egiptene', a adăugat Mutlaq. 

Noua bursă face parte dintr-un proiect mai amplu al autorităţilor de la Cairo, care, în anul 2014, au anunţat că vor să facă din Egipt cel mai mare cumpărător mondial de grâu, un centru pentru tranzacţiile cu cereale în regiunea Orientului Mijlociu. 

De la începutul anului fiscal 2015/2016, Egiptul a achiziţionat peste trei milioane de tone de grâu, printre principalii furnizori numărându-se şi România.

AGERPRES