Așa că, una dintre cele mai interesante destinații de vacanță din lume revine în oferta tour-operatorilor. ”Anul trecut nu am avut cereri pentru Egipt, însă anul acesta estimăm să ajungem la 3.500 – 5.000 de turiști români”, spune Diana Petroi, de la Kartago Tours din Cluj, agenție de turism care are o ofertă bogată pentru această destinație. Cu peste 85 de milioane de locuitori – ”neoficial” sunt 88 de milioane -, despre Egipt se poate spune că are ”de toate”: istorie de mii de ani păstrată într-o stare pe care mulți o numesc ”aproape perfectă”, bogăție în locuri special amenajate pentru turiști, dar și cartiere întregi cu oameni săraci și multă mizerie, cum greu îți poți imagina.

Sărăcie care s-a adâncit mult în ultimii ani din cauza evenimentelor violente care au zguduit economia. Revoluția din 2011, când i s-a cerut demisia președintelui Hosni Mubarak, a lovit și mai puternic în turism, principala sursă de venit pentru majoritatea egiptenilor.

”Înainte de 2008, la Kartago se vindeau 30 de croaziere săptămânal, iar acum aproape că nu sunt. Turiștii nu sunt încă foarte convinși dacă este o destinație sigură”, spune și Feri Deak, ghid turistic la Kartago Tours. Cunoaște în amănunt istoria Egiptului și este convins că ce a fost mai greu a trecut, mai ales că deja a întâmpinat grupuri de turiști din România.

”În vremuri bune, acum șase-șapte ani, la piramide veneau 12 milioane de turiști. Astăzi, nu vin mai mult de 1.000 într-o zi”, adaugă el. În context, Kartago are, printre altele, o ofertă de aproximativ 700 de euro pentru o vacanță de șapte zile, cazare la cinci stele și care cuprinde intrările la cele mai importante obiective turistice din Egipt, între care templele Karnak și Luxor, Templul Reginei Hatshepsut, Templul Edfu, Coloșii din Memnon, Valea Regilor, dar și o croazieră de cinci stele pe Nil, timp de trei zile.

Reprezentanții Autorității de Turism a Egiptului – ETA ne asigură că Egiptul este astăzi o țară unde poți călători fără probleme, ”o țară sigură”, mai ales că străzile sunt păzite tot timpul de poliție. ”Localnicii sunt drăguți cu turiștii. Ei nu vor decât să-și vândă marfa și, poate, uneori par ușor agresivi. De fapt, nu este agresivitate, ci dorința de a negocia un preț care să-i avantajeze atât pe ei, cât și pe turiști”, mai spune Feri Deak.

De altfel, excursiile de acest gen sunt recomandate să se organizeze în grupuri mari și însoțite, ”obligatoriu”, de un reprezentant al agenției partenere din Egipt și un altul din partea autorităților locale. ”Dacă mergi în grup mare, bine organizat, cu reprezentanți din țara lor, ești în siguranță. Autocarul este anunțat la fiecare punct de trecere și nu sunt probleme”, punctează Diana Petroi.

Iar odată ce treci de partea culturală, poți merge în Hurghada, pentru câteva zile de relaxare la Marea Roșie. Ca și în locurile încărcate de istorie, și în Hurghada totul este ieftin: de la scuba diving (18 euro pentru 15 minute), până la tariful pentru taxi (un euro pentru câțiva kilometri).

În prezent, există deja trei tour-operatori care oferă zboruri de tip charter spre destinațiile din Egipt: Cocktail Holidays, Kartago Tours si TEZ Tour. Charterele  stau la dispoziția turiștilor încă de la începutul acestui an. Aceste zboruri au fost introduse tocmai pentru că s-a observat o creștere a solicitărilor din partea turiștilor români pentru țara piramidelor.

Așadar, pentru 2014, tour-operatorii au pregătit pachete până în luna noiembrie. Practic, Egiptul este considerat unul dintre cele mai frumoase state din lume, fascinant prin prisma istoriei sale bogate în mituri. Dacă românii vor redeveni curioși cu această destinație, vom afla abia la finalul anului, când cei care o promovează vor trage linie și vor afișa vânzările. Informațiile despre Egipt au fost culese în timpul unui infotrip organizat la cererea Autorității de Turism a Egiptului – ETA, împreună cu agenția parteneră Kartago Tours.